Het Lokaal bestuur van de gemeente Lede stelt in de gemeenteraad van 15 december het gewijzigd meerjarenplan voor. Dit plan is een complex geheel van concepten en cijfergegevens maar achter de data zit veel voorbereidend denkwerk. Het is dankzij de betrokkenheid en inzet van al onze medewerkers dat we dit opnieuw hebben kunnen realiseren. 2022 was een moeilijk jaar op veel vlakken. We kennen een sterk gewijzigde economische internationale context. De inflatie bedroeg in oktober 12,27%. In januari 2023 volgt de 6de loonindexering op minder dan een jaar tijd. Hierdoor stijgt de loonkost sterk – zonder stijging van de capaciteit op de werkvloer. Ten derde swingen ook energie- en materiaalprijzen de pan uit. Dit alles heeft uiteraard een negatief effectief op onze lopende uitgaven en de auto financieringsmarge.
Maar het gaat verder dan dat. De nieuwe internationale context heeft ook een impact op de Leedse burgers. Steeds meer mensen krijgen het moeilijk om de kosten van de gestegen energiefactuur, de hoge voedselprijzen … te blijven dragen. Dit heeft ook een invloed op onze dienstverlening. Bovenop eerder vernoemde problematieken worden we als lokaal bestuur elke dag steeds meer uitgedaagd om een antwoord te bieden op complexe problemen. Denk maar aan de klimaatwijziging en de noodzakelijke aandacht voor duurzaamheid, de nood aan digitale inclusie, het fusieverhaal, cybersecurity …
Vele lokale besturen hebben het moeilijk en moeten investeringen schrappen en/of het exploitatiebudget (dus ook de dienstverlening) naar beneden schalen. We kunnen in Lede grotendeels ontsnappen aan deze pijnlijke beslissingen omwille van een aantal redenen. Ten eerste hebben we de voorbije jaren een gezond financieel beleid gevoerd waarin we marge voor periodes als deze opbouwden. Bovendien hebben al onze diensten bij hun wijziging van de budgetten dezelfde bril opgezet, namelijk die van zuinigheid en redelijkheid. En tenslotte hebben we een aantal projecten uitgesteld om het financiële evenwicht te behouden. Daarom zal het fietspadenproject in de Ommeganglaan – Grotekapellelaan later worden uitgevoerd. Een moeilijke beslissing aangezien we sterk willen blijven inzetten op duurzame vervoersmodi. Maar dit fietspadenproject werd als laatste geïnitieerd – vandaar de keuze. Daarnaast wordt ook de uitlichting van het Markizaat uitgesteld – wat ons gezien de hoge energieprijzen geen onverstandige beslissing lijkt. Ondanks de moeilijke maatschappelijke context en de beslissingen die we hebben moeten nemen omtrent het uitstellen van projecten, zijn we opgelucht dat we kunnen blijven investeren in onze groeiende gemeente.
Met de komst van een brede school zetten we sterk in op cognitieve, culturele en warme groei en ontwikkeling van onze burgers. De sloopwerken op de site van villa Letha starten in januari. Ook de plannen voor de bouw van een zorgsite met lokaal dienstencentrum en sociale seniorenflats blijft ongewijzigd. Hiermee komen we enerzijds tegemoet aan ons lokaal sociaal beleid door een laagdrempelige en verbindende ontmoetingsplaats aan te bieden. Anderzijds voorzien we betaalbare huisvesting voor 65-plussers met een lager zorgprofiel en voor wie thuis wonen moeilijk wordt. Verder renoveren we de atletiekpiste en ook de grote geplande wegenwerken gaan door. Denk aan Collector Smetlede, Oordegemdorp- Speurtstraat, Hoging-Kluize inclusief fietspaden langs Hoging en de volledige heraanleg van de Zuster Lambertinestraat.
Ondanks de moeilijke financiële oefening kunnen we niet alleen blijven investeren, we blijven ook een uitgebouwde dienstverlening bewaren. Tweederde van de legislatuur 2019 – 2024 ligt nu achter ons en ook in 2022 hebben we mooie dingen gerealiseerd. Na de coronajaren was de goesting groot om opnieuw te starten met de organisatie van vele activiteiten: het Volksbal en het 10-jarig jubileum van GC De Volkskring, maar ook nieuwe initiatieven zoals Tour Elentrik. We werken aan de energie-efficiëntie en een gepaste sportinfrastructuur door de realisatie van de outdoor fitness, elektrische toegangsdeuren aan de sporthal De Ommegang en nieuwe LED-verlichting voor ons kunstgrasterrein.
Ook op vlak van mobiliteit en projecten kunnen we heel wat realisaties voorleggen. De heraanleg van het kruispunt Grotekapellelaan – Hoogstraat – Ommeganglaan had heel wat voeten in de aarde. Maar we zijn er bijna! De Reymeersstraat – Rosselstraat en Molenbergstraat worden ook aangepakt en we hopen de laatste fase af te sluiten tegen maart 2023. De toegankelijkheid van de sporthal werd verbeterd en in de Stationsweg hebben we een woonerf ingesteld. In de zone van het station en van het centrum (Markt) hebben we de bewonerskaart ingevoerd en het Agentschap Wegen en Verkeer zorgde voor de vernieuwing van de rijweg en de fietspaden in de Hoogstraat.
De milieudienst ondersteunde enkele groepsaankopen (groene energie, zonnepanelen en regentonnen), organiseerde o.a. het Repaircafé en Op wielekes, startte de opmaak van het bermbeheerplan en nam voorbereidingen in het kader van het lokaal energie- en klimaatpact. In het WZC Markizaat betekent het Belrai-verhaal een grote meerwaarde in de aandacht voor de kwaliteit van de zorg voor de bewoner.
In het voorjaar van 2022 namen de dienst burgerzaken en de sociale dienst hun intrek in het Burgerhuis. Deze verhuis ging gepaard met een gewijzigd dienstverleningsmodel waarbij de nadruk ligt op afspraak- en productgericht werken. Door de uitwerking van een klantgeleidingssysteem willen we ook in 2023 onze dienstverlening verder professionaliseren.
Achter de schermen hebben we gewerkt aan verdere automatisering en digitalisering, een rekruterings- en onthaalbeleid, de verdere uitbouw van onze communicatie en de opbouw van de nieuwe website en intranet.