Zes Aalsterse scholen krijgen een vervoerplan op maat…

In Aalst verplaatsen 20 000 leerlingen zich op dezelfde piekmomenten door onze straten richting 80 verschillende scholen. Om die leerlingen vlot en veilig op de schoolbanken te krijgen, doen nu zes scholen mee aan het pilootproject ‘schoolvervoerplannen’. Vanaf dit schooljaar kunnen scholen een beroep doen op ondersteuning van de Stad voor de opmaak van een schoolvervoerplan op maat. In zo’n schoolvervoerplan worden maatregelen onderzocht, uitgevoerd en geëvalueerd die de mobiliteit in en rond de school verbeteren. Het plan bestaat steeds uit verschillende maatregelen, zoals het inzetten op duurzame en zelfstandige verplaatsingen, een veiligere schoolomgeving en verkeerseducatie. Burgemeester Christoph D’Haese: “In onze stad beschouwen we de bescherming en veiligheid van onze leerlingen als hoogste prioriteit. Ons schoolvervoerplan staat in het teken van het waarborgen van een veilige reis voor ieder kind, want hun toekomst begint met een zorgeloze en veilige weg naar en van de school.”

In een eerste fase kunnen zes scholen van start gaan. Deze scholen werden uitgekozen na een selectieprocedure waarop elke school in groot-Aalst kon intekenen. In Erembodegem bundelen de drie lagere scholen voor het eerst hun krachten om een veilige schoolomgeving te creëren voor hun leerlingen: basisschool Louis Paul Boon, vrije basisschool De Stip, stedelijke basisschool De Regenboog). In het centrum doen ibso De Horizon, middelbare school DvM htb en DvM basisschool mee. Zij zullen worden begeleid door Traject bij de opmaak van een schoolvervoerplan én de uitvoering ervan.

Schepen van Mobiliteit Jean Jacques De Gucht: “We zetten de ingeslagen weg verder en zetten duidelijk in op veiligheid van alle kinderen onderweg naar school. Zo werden er maar liefst zes scholen geselecteerd om samen met de Stad een eigen actieplan op poten te zetten.”

Schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire: “Met de opmaak van een schoolvervoerplan willen we de Aalsterse scholen en hun leerlingen ondersteunen om een verkeersveilige schoolomgeving te creëren. Uiteraard is verkeersveiligheid een verantwoordelijkheid van elke weggebruiker, maar waar we kunnen, willen we als Stad onze bijdrage leveren.”

Dit schooljaar wordt het plan opgemaakt. Vanaf volgend schooljaar worden alle acties uitgevoerd. Eerst maken de scholen, Traject en de stad een situatieschets op van alle knelpunten en opportuniteiten. Met die ingrediënten worden acties bedacht op maat van een schoolomgeving die de bestaande verkeerssituatie verbeteren. Dit kan gaan om één school, maar ook om verschillende scholen die in dezelfde buurt gelegen zijn. Er wordt nauw samengewerkt tussen de school, de stad en de politie. Maar ook ouders, omwonenden en gemeenschapswachten kunnen een rol spelen.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *