Wijkgezondheidscentrum vierde zijn 20-jarig bestaan…

Op 1 september 2003 werden de deuren van het Aalsterse Wijkgezondheidscentrum Daenshuis geopend. Om dit jubileum te vieren werd op vrijdag 29 september jongstleden de rode loper voor patiënten medewerkers, bestuurders, en externe relaties uitgerold. Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alsook Expert gezondheidszorg Ri De Ridder spraken over de ontstaansgeschiedenis van wijkgezondheidscentra en de toekomst van de huisartsengeneeskunde (new deal) In België bestaan twee manieren om de eerstelijnszorg, waaronder huisartsen, te financieren. De eerste manier is de prestatiefinanciering die gebruikt wordt door het merendeel van de zorgverleners. Zij worden per prestatie vergoed en de patiënt wordt vervolgens terugbetaald door het ziekenfonds. Bij het andere systeem, de forfaitaire financiering, krijgt de zorgverlener van het ziekenfonds een vast bedrag per maand per patiënt, onafhankelijk van het aantal raadplegingen.

Het wijkgezondheidscentrum werkt via het forfaitaire systeem. Hierdoor kunnen patiënten de huisartsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten consulteren zonder persoonlijke financiële bijdragen te moeten betalen. Dankzij dat betaalsysteem en de laagdrempelige werking helpt het Aalsters wijkgezondheidscentrum zo in het bijzonder de meest kwetsbare doelgroepen. Saskia Van Aken – algemeen coördinator: “In ons wijkgezondheidscentrum wordt multidisciplinair samengewerkt. Dit wil zeggen dat onze huisartsen, verpleegkundigen, kinesisten, gezondheidspromotor, beweegcoach, maatschappelijk werker, psycholoog, onthaalmedewerkers en administratieve medewerkers nauw samenwerken om de patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. Dit gebeurt in de praktijk door een goede taakverdeling en doorverwijzing naar mekaar, door continue bereikbaar te zijn voor overleg en door een gemeenschappelijk patiëntendossier. Belangrijke informatie wordt onderling uitgewisseld. Dit met inachtneming van het gemeenschappelijk beroepsgeheim en in functie van een betere hulpverlening aan de patiënt. Belangrijk in de aanpak van het team is de integrale zorgverlening. Dit betekent dat we verder proberen kijken dan de puur lichamelijke klachten en ziektes, maar ook rekening houden met de leef- en werksituatie, de psychologische problemen en andere zaken die de gezondheid kunnen beïnvloeden.

” Thaneesha Bourgois – zorgcoördinator & gezondheidspromotor: “ Wij werken actief mee aan het gezondheidsbeleid binnen de stad. Samen met de lokale overheid en diverse actoren uit de zorg- en welzijnssector worden gezondheidsbehoeften in onze stad proactief opgespoord en aangepakt.” Voorbeelden: opmaak toegankelijk beweegaanbod met wandelingen, groepslessen en fietslessen. Binnen het beweegaanbod is Aalsters Wijkgezondheidscentrum Daenshuis Tel: 053/78.10.156 GSM: 0475/58.73.71 Sinte Annalaan 41b3 9300 Aalst www.daenshuis.be PAGINA 2 er aandacht voor alle aspecten van een gezonde levensstijl. Investeren in preventie is één van onze stokpaardjes. Zo organiseren we oa prikmomenten voor griepvaccinatie en mondscreening door een vrijwillige tandarts. De patiënten krijgen een screening en verzorgingstips. Indien er opvolging nodig is wordt een afspraak ingepland bij verschillende tandartsen in Aalst. We bundelen ook de krachten met welzijnspartners uit de stad Aalst om maatschappelijke noden aan te pakken. Zo hebben we ons engagement lopen binnen ‘Babyboon’, ‘Samen Buiten Buurten’ en het project ‘From Isolation To Inclusion’ waarbij we inzetten op verbinding tussen buurtbewoners.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *