Nu de voorbereidende nutswerken rond zijn, start maandag 21 augustus de aannemer met de heraanleg van de Sint-Gorik site. Het lokaal bestuur wil van deze dorpskern een rustzone maken met aandacht voor groen. Het wordt niet alleen een plek om te leven, maar ook om te beleven. Tegelijkertijd wil het lokaal bestuur door een vlottere verkeersdoorstroming de files doen dalen en de verkeersveiligheid verhogen. “Er is al een lange weg afgelegd voor dit project. En nu eindelijk kunnen we van start gaan. Er zal zeker hinder zijn, maar ik vraag aan iedereen een beetje geduld en begrip. Wij zullen alvast vanuit de dienst Ontwikkeling Openbare Ruimte alles zo goed mogelijk opvolgen en in goede banen leiden,” zegt Bart Welleman, schepen van Openbare Werken (N-VA).
Er wordt gewerkt in verschillende fases. De vooropgestelde timing is als volgt: · Fase 1: Pluimstraat: 21 augustus – 8 september 2023 · Fase 2: Vanaf de Groene Parking aan de Achterstraat tot aan de hoek met Sint-Goriksplein: 11 september – 8 oktober 2023 · Fase 3: Sint-Goriksplein rondom de kerk wordt heraangelegd in kleiklinkers: 9 oktober – 3 december 2023. · Fase 4: Aanleg voetpaden, boordstenen, goten en onderlaag asfalt in de Bruulstraat tussen Muisstraat en Pluimstraat: 8 januari – 14 januari 2024 · Fase 5: Aanleg voetpaden, boordstenen, goten en onderlaag asfalt in de Bruulstraat van Pluimstraat tot Sint-Goriksplein: 15 januari – 18 februari 2024 · Fase 6: Aanleg voetpaden, boordstenen, goten en onderlaag asfalt in de Bruulstraat van Sint-Goriksplein tot Stationsstraat: 19 februari 2024 – 3 maart 2024 · Fase 7: asfalteren toplaag en wegmarkeringen Bruulstraat: 4 maart 2024 – 8 maart 2024. In het kader van de veiligheid zal de openbare straatverlichting blijven branden tijdens de werken. De straatverlichting zal ook worden verLED tijdens dit project.
De Bruulstraat – van aan de verkeerslichten op de steenweg tot aan de kruising met de Muisstraat en de Pluimstraat – wordt aangepakt met als doel een veiligere zone creëren. De straat zal heraangelegd worden in asfalt en ter hoogte van de verkeerslichten wordt het wegdek van de Bruulstraat verbreed, waardoor er ruimte ontstaat om een afgescheiden fietspad, én 2 rijstroken met voorsorteerfunctie richting Aalst en Kerksken te voorzien voor verkeer komende van de Bruulstraat. Verkeer komende van de gewestweg blijft op 1 rijstrook met fietssuggestiestrook. Dat zal zorgen voor een vlottere doorstroming van het verkeer waardoor de files zullen dalen.
In een later fase zal de hoek Bruulstraat-Hoogstraat geïntegreerd worden in het Sint-Goriksplein. De leegstaande gebouwen zullen worden afgebroken en plaats maken voor een sociaal huisvestigingsproject met appartementen en handelsruimtes. De sloopvergunning werd ondertussen ingediend en de hiervoor nog noodzakelijke aankoop van het hoekpand staat geagendeerd op de volgende gemeenteraad. Door het plein open te trekken, creëren we een ruime aangename sfeer. Ook aan openbare parking is gedacht in dit project.
De wekelijkse markt zal nog tot en met 8 september doorgaan op het Sint-Goriksplein daarna verhuist ze opnieuw. Het lokaal bestuur onderzoekt of de vorige locatie op de Achterstraat hiervoor nog steeds de meest geschikte is. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.