Werken fietspaden project Diepestraat Sint-Lievens-Houtem starten op maandag 2 september en duren 8 maanden…

Vanaf maandag 2 september (bij de start van het nieuwe schooljaar) start het fietspad project op de Diepestraat in Sint-Lievens-Houtem. De Diepestraat is de weg die de verbinding maakt van Sint-Lievens-Houtem naar Herzele. Het is de gemeente Sint-Lievens-Houtem die samen met rioolbeheerder Farys, Vlaams Gewest (Kopenhagen Plan) en het studiebureau Goegebeur zullen instaan voor deze werken. Het Kopenhagen Plan is het van de Vlaamse regering om lokale besturen en provincies te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen. Het is een onderdeel van het relanceplan “Vlaamse Veerkracht” en gekoppeld aan het federale “Plan voor Herstel en Veerkracht” (PHV).

Volgens het ministerieel besluit van 20 december 2022 is de maximale projectsubsidie voor investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen voor de gemeente Sint-Lievens-Houtem geraamd op 235.324,54 euro. Op maandag 12 augustus stelden burgemeester Tim De Knyf en schepen van Openbare Werken Tim De Groote (beiden NH) de plannen en werken voor. De werken zullen uitgevoerd worden door de Ondernemingen Lievens BV en hebben een kostprijs van 2.645.054,92 euro.

De uitvoeringstermijn zal 170 werkdagen bedragen. Het betreft het tracé Sint-Lievens-Houtem: Diepestraat start vanaf Oudeheerweg (grens Herzele) tot Bosstraat. Vanaf Bosstraat tot huisnr.18 (omleidingsweg), vanaf nieuwe omleidingsweg (huisnr.18) tot einde Diepestraat. Vervolgens door het pleintje : kruispunt Edgard Tinelstraat-Fabrieksstraat en Kapellekouter.

De gemeente Sint-Lievens-Houtem ging onlangs een lening aan van 8,4 miljoen euro aan om heel wat projecten te kunnen uitvoeren. “Het bedrag dat we gingen lenen is niet uitsluitend voor dit project voor alle duidelijkheid!”, begint schepen Tim De Groote. “Ik weet de exacte raming niet van buiten maar er wordt ons inderdaad een deel gesubsidieerd via het Kopenhagen-plan waar we 40% van de kosten van ons nieuw fietspad kunnen recupereren.

De aanleg van de straat zelf is natuurlijk wel volledig op de kosten van de gemeente maar is zeker te verantwoorden aangezien deze straat in slechte staat is. Er zijn trouwens nog verschillende straten die we zouden willen aanpakken, als we de mogelijkheid van de kiezer krijgen. Dit zullen onze inwoners ook vernemen tijdens de voorstelling van ons programma bij Nieuw Houtem voor de komende gemeenteraadsverkiezingen”, aldus schepen Tim De Groote van Openbare Werken.

Het doel van de aanneming is het uitvoeren van wegen-, riolerings-, en rioolrenovatie werken langs de Diepestraat op het grondgebied van de gemeente Sint-Lievens-Houtem. De aanneming omvat hoofdzakelijk het opbreken van verhardingen, incl. funderingen, het opbreken van lijnvormige en plaatselijke elementen, het opbreken van signalisatie, het uitgraven van gronden en de afvoer en verwerking ervan, het aanleggen van (onder)funderingen voor rijweg, fiets- en voetpaden, het aanleggen van verhardingen in KWS, (poreuze) betonstraatstenen, betontegels …, het construeren van ter plaatse gestorte lijnvormig elementen, het leveren en plaatsen van lijnvormige en plaatselijke elementen; de rioolrenovatie d.m.v. relining, de aanleg van rioleringen, uitvoeren van aansluitingen…, het leveren en plaatsen van kunstwerken en het leveren en (her)plaatsen van signalisatie.

Uitvoering Werken: timing en fasering.
In Fase 0 werden de werken aan de nutsleidingen uitgevoerd. Zo start begin september (40 wd) de rioolrenovatie, gevolgd door Fase 2 de wegeniswerken. Start vanaf profiel 18 (Beekstraat 45) tot profiel 30 (huisnr 85). Deze werken zijn gepland van oktober tot december 2024. De volgende start van profiel 30 (huisnr. 85) zal lopen vanaf half november 2024 tot februari 2025. De werken aan Fabriekstraat tot profiel 18 (huisnr. 45) zouden volgens de planning lopen van half januari 2025 tot april 2025. Terwijl in Fase 3 (mei 2025) de afwerking wegenis zal plaatsvinden.

Omleiding.
Er zal wegomlegging voorzien worden via de Provincieweg (N46), Oombergenstraat (N462), Espenhoek (N462) en Marktplein. Voor het lokale verkeer is er geen doorgang, enkel toegang voor aangelanden. Tijdens jaarmarkt Houtem (11 & 12 november) zal alles afhangen hoe ver de werken zullen staan en of deze al dan niet reeds opgebroken zullen zijn. Vanuit de gemeente Sint-Lievens-Houtem zal er toch gezorgd worden dat er een onderlaag komt en die overrijdbaar is en gemakkelijk opnieuw te verwijderen is na de jaarmarkt.

Praktisch en veiligheid.
Wat betreft de huisvuilophaling zullen de verzamelpunten nog medegedeeld worden. Tijdens werken is er doorgang voor fietsers en voetgangers altijd mogelijk. De woningen zijn te voet altijd bereikbaar. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk met de auto. Heeft u geplande leveringen, dan dient u contact op te nemen met de aannemer. Wat betreft de veiligheid wordt er gevraagd, als u niet op de werf moet zijn,
blijft u voor uw eigen veiligheid best weg. Heeft u vragen of problemen? Aarzel niet en neem zo snel mogelijk contact op met de gemeente, rioolbeheerder of werfleider.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *