Begin juli start een aannemer met de werken aan het nieuwe Vrijheidspark in de gemeente Denderleeuw. De werken duren nog tot eind 2023. “Tussen de begraafplaats van Denderleeuw, de Nieuwstraat en Boriaustraat, de Sint-Amandstraat en Vrijheidsstraat ligt een waardevol maar verwaarloosd groengebied”, zegt schepen De Smet Yves. “We willen deze verborgen parel opwaarderen en publiekelijk toegankelijk maken voor voetgangers. De vuile stinkende beek wordt gesaneerd en er worden wandel- en vlonderpaden aangelegd dwars door het park. Het huidige smalle paadje naast de kerkhofmuur wordt verbreed tot een volwaardige fietsverbinding. Wandelen, spelen of op één van de rustplaatsen een goed boek ter hand nemen, het zal allemaal kunnen in het nieuwe Vrijheidspark. Aan de rand van het natuurgebied zullen twee wijkverbindingszones ingericht worden. Hier kan je parkeren tussen het groen. Toekomstige woonontwikkeling zal enkel beperkt mogelijk zijn aan de Sint-Amandstraat en wordt ingepast in het aangrenzende parkgebied.”
Schepen Yves De Smet vervolgt: “De werken gaan van start op 1 juli 2023 en duren nog tot eind dit jaar. In de eerste plaats worden de bomen op het projectgebied gerooid en bestaande afsluitingen afgebroken. Na het bouwverlof starten de grond- en rioleringswerken. In september en oktober worden de nieuwe afsluitingen geplaatst en worden er vlonderpaden aangelegd. Een maand later, in november, volgen de aanplantingswerken en worden de percelen ingezaaid.” “Om dit prachtig stukje natuur te realiseren krijgen we steun van het Agentschap Natuur en Bos. Met het Vrijheidspark willen we een knap stukje groengebied realiseren dat tegemoetkomt aan de noden van mens en natuur.
Het ontwerp zorgt voor het versterken en beschermen van de bestaande natuurwaarden door het bufferen van hemelwater uit de omgeving, het terugdringen van eutrofiëring en de aanplant van bomen. Bovendien krijgen mensen de mogelijkheid om dit groengebied te beleven”, besluit schepen Depetter. “Als kind ben ik opgegroeid op het Landuit in de Boriaustraat en heb ik er met vrienden vele uren in geravot. Telkens ik mijn moeder een bezoekje bracht, zag ik deze plek er totaal verloederd bij liggen en dat bezorgde me steeds heel veel hartpijn. Als bevoegde schepen ben ik enorm trots, om met dit schepencollege ‘den bos’ – zoals ze dit gebied op het Landuit noemen – naar een hoger niveau te brengen en om te toveren tot een attractief toegankelijk park waar de Huissegemenaars terecht trots op zullen zijn”, aldus schepen De Smet.