Na vijf intense dagen heeft Heemschut Lede onder leiding van erfgoedcel Denderland en met medewerking van Lokaal bestuur Lede gewerkt aan een museum. Dit museum begint concrete vormen aan te nemen. Tientallen vrijwilligers richtten een depot in voor het erfgoed van Lede op slechts 5 dagen! De Koninklijke Heemkring Heemschut Lede, verzamelt al meer dan 60 jaar allerlei erfgoed uit Lede. Een ondertussen grote collectie die recent een grootschalige reorganisatie onderging. Het opzet: de collectie opnieuw toegankelijk maken met als doel een museale ontsluiting in de nabije toekomst. In slechts 5 werkdagen een werd de volledige collectie professioneel gereorganiseerd met de hulp van tientallen vrijwilligers en Erfgoedcel Denderland.
De erfgoedcollectie van Heemkring Heemschut Lede illustreert onder andere de rijke agrarische geschiedenis van Lede. De verzameling omvat onder andere documenten, foto’s, historische landbouwgereedschappen en andere voorwerpen die een beeld schetsen van het dagelijks leven in Lede door de jaren heen. Een groot deel van de collectie is afkomstig van Achiel Annaert, een vooraanstaande figuur in de lokale landbouwgemeenschap. Deze collectie werd in augustus 2022 door hem geschonken aan de heemkring. Maar landbouwerfgoed bewaar je niet eenvoudigweg in een doos of een kast, en dus riep de heemkring de hulp in van Erfgoedcel Denderland. Peter Van Accoleyen, voorzitter: “Gedurende decennia heeft de heemkundige kring Heemschut-Lede heel wat schenkingen ontvangen. Deze werden in verschillende kelderruimten van de gemeente Lede gestockeerd in afwachting tot het inrichten van een museum. Het is dank zij de schenking van Achiel en de opvolging door ‘Erfgoedcel Denderland’ met medewerking van de gemeente dat alles in een stroomversnelling is geraakt.”
De collectie werd gereorganiseerd aan de hand van de internationaal beproefde RE-ORG methode door ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) en UNESCO. De methode werd reeds in toperfgoedinstellingen in de wereld toegepast. Een aanpak die werkt voor instellingen zoals het KMKG of Louvre, werpt nu ook zijn vruchten af in Lede. Erfgoedconsulent Hilke Arijs licht toe: “Het mooie aan RE-ORG is dat het oplossingen biedt die voor iedere collectie toepasbaar zijn ongeacht de beschikbare financiële middelen. Hier in Lede waren we bijvoorbeeld creatief met tuin- en klusmaterialen om de opslagruimte de efficiënt mogelijk in te richten”.
Meer dan xx vrijwilligers, heemkundigen en personeelsleden van de gemeente Lede werkten gedurende 5 werkdagen intens samen om deze immense klus te klaren. Erfgoedcel Denderland zorgde voor de coördinatie van dit huzarenstukje: van historische ploegen, over zaaimachines, manmolens tot Mariabeeldjes en fragile 18de eeuwse vaasjes… alles werd vakkundig gereinigd en in depot geplaatst. Verschillende verenigingen uit Lede schoten de heemkring te hulp Het resultaat is alvast meer dan 200 lopende meter aan depotruimte die zich in de kelder van het voormalige politiehuis bevinden. Maar ook de heemkunde kelder in Huize Moens werd gere-organiseerd en is nu een volwaardig documentatiecentrum waar de heemkring haar papieren erfgoed zoals bidprentjes, foto’s, tekeningen en referentiewerken kan bewaren. Hilke Arijs: “Dit project is een mooi voorbeeld van het belang van samenwerking en vrijwilligerswerk bij het behoud van cultureel erfgoed en biedt een inspirerend voorbeeld voor andere heemkringen en erfgoedinstellingen.”
Met deze succesvolle reorganisatie is de erfgoedcollectie van Heemkring Heemschut Lede nu eindelijk toegankelijk voorinventarisatie, educatieve doeleinden en tentoonstellingen. En voor dit laatste moeten we alvast niet lang wachten. De kelder biedt immers nog heel wat extra ruimte waar de heemkring thematische tentoonstellingen zal organiseren. De eerste zal openen op Open Monumentendag op zondag 8 september. Bezoekers zullen dan ook het werk achter de schermen kunnen bewonderen.
Over de Koninklijke Heemkring Heemschut Lede De Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut Lede heeft als doel om de kennis over de geschiedenis en gemeenschap van Lede en zijn deelgemeenten te bevorderen door publicaties, adviezen en socio-culturele activiteiten. De kring beschikt over een uitgebreide collectie documentair erfgoed. Daarnaast geeft de vereniging advies aan de gemeenteraad en organiseert tentoonstellingen en lezingen om de lokale geschiedenis en cultuur te belichten. www.heemschutlede.be
Over Erfgoedcel Denderland: Erfgoedcel Denderland is de regionale dienstverlener voor cultureel erfgoed in Aalst, Lede, Ninove, Haaltert, Erpe-Mere en Denderleeuw. Een van de belangrijkste doelstellingen van de erfgoedcel is om het cultureel erfgoed van Denderland te ontsluiten en online toegankelijk te maken bij een groot publiek. www.erfgoedceldenderland.be