Met het project Weesgedichten slaan meer dan 60 bibliotheken de handen in mekaar om Vlaanderen om te toveren tot één grote, bewandelbare poëziebundel. Elke bibliotheek die deelneemt, biedt op de website weesgedichten.be een pakket gedichten aan van dichters uit het Nederlandstalige taalgebied. Utopia uit Aalst neemt de regie in handen om samen met alle Nederlandstalige bibliotheken van Weesgedichten het grootste poëzieproject van Vlaanderen te maken. Vanaf 26 oktober zijn de honderd geselecteerde gedichten raadpleegbaar op weesgedichten.be. Ze vormen op die manier een unieke, online bundel die een prachtig vormgegeven en vooral representatieve blik biedt op de hedendaagse dichtkunst. Vorig jaar nam de diep betreurde Stijn De Paepe het peterschap van de actie op zich. Die fakkel wordt nu overgenomen door dichteres Maud Vanhauwaert.
Hoe werkt het? Vanaf 15 december kunnen mensen die op het grondgebied van een deelnemende bibliotheek wonen een Weesgedicht adopteren. In de aanloop naar de Poëzieweek wordt je favoriete gedicht met afwasbare stift op het vensterraam geschreven. Op die manier zullen tijdens Poëzieweek 2023 (van 26 januari tot 1 februari) duizenden gedichten in het straatbeeld verschijnen, een waar logistiek huzarenstukje. Op weesgedichten.be kun je nagaan welke bibliotheken meedoen. Neemt jouw bibliotheek nog niet deel? Aansluiten kan nog tot 30 november.
Van één naar zestig deelnemende bibliotheken. Het project komt niet uit het niets aanwaaien. De allereerste editie van Weesgedichten kwam in 2021 tot stand op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie. Utopia, de bibliotheek van Aalst, zocht koortsachtig naar een manier om de Poëzieweek van 2021 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Het begon met één stad en honderd gedichten die op minder dan een uur ‘uitverkocht’ waren. Het jaar daarop sloten een tiental bibliotheken aan. 2023 is het jaar waarin Weesgedichten Vlaanderen overspoelt.