“We hadden ons de start van het nieuwe jaar wel anders voorgesteld,” zegt gemeenteraadslid Patrick De Swaef (Vooruit-Groen). “Maar voor de zoveelste keer werd Erpe-Mere zwaar getroffen door wateroverlast en modderstromen. De overstromingen van de voorbije week tonen opnieuw aan hoe kwetsbaar Erpe-Mere is voor overvloedige regenval. Deze keer stond niet alleen Mere onder water, maar waren er ook overstromingen in Aaigem, Erpe, Bambrugge en Burst. Helaas zal dit de komende jaren niet veranderen. De bufferbekkens blijken, ondanks het hoge prijskaartje, niet groot genoeg voor de hoeveelheid regen die er nu door de klimaatverandering valt.” Daarom vraagt Vooruit-Groen dat het gemeentebestuur er alles aan doet om nieuwe overstromingen te voorkomen.
Zelf stelt Patrick De Swaef een meer duurzame aanpak voor. Als we de natuurlijk buffers opnieuw herstellen, dan kunnen we de Molenbeek en de Ter Erpenbeek opnieuw meer ruimte te geven. “In het verleden werden die buffers in Aaigem en Erpe opgehoogd waardoor die ruimte voor water is verloren gegaan. Bij hevige regenval kunnen die weides echter perfect onderlopen en als er bomen worden aangeplant dan houden die langer het water vast. Zo wordt er meer natte natuur gecreëerd wat dan ook weer goed is voor de biodiversiteit.”
Daarnaast vraagt Vooruit-Groen ook dat het gemeentebestuur zou stoppen met bouwvergunningen toe te kennen in overstromingsgebied. Dit gebeurt tot de dag van vandaag nog steeds. Dat is alleen maar om meer miserie vragen.
Gemeenteraadslid Kevin Knockaert (Vooruit-Groen) vindt dat de gemeente ook moet inzetten op nazorg. “Na de miserie van het water volgt dikwijls een even grote miserie van papierwerk voor de verzekering en het rampenfonds. De gemeente zou hier wie getroffen is kunnen bijstaan. En waarom niet net als Aalst gratis bouwdrogers voorzien om latere schade te voorkomen? Mits samenwerking zouden die toch ook op de kop kunnen getikt worden bij de civiele bescherming.”