Wat is erfgoed dat we zeker moeten bewaren? Welk erfgoed is typisch voor de regio? Erfgoedcel Denderland zoekt het de komende maanden uit. Dat carnaval onlosmakelijk verbonden is met de Denderstreek, zal niemand betwisten. Maar het cultureel erfgoed van de regio is veel rijker dan dat. Tradities, typische producten, kunstwerken en cultuurgoederen vormen mee de culturele identiteit van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. Maar welke zijn dit? Wat is de rode draad die deze steden en gemeenten bindt? Erfgoedcel Denderland brengt het de komende maanden in kaart en wil hierbij zoveel mogelijk inwoners betrekken.
Nog tot 30 maart bevraagt de erfgoedcel inwoners en experten over het cultureel erfgoed in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. De initiatiefnemers verspreiden de bevraging bewust naar het grote publiek: cultureel erfgoed is immers niet enkel iets waar enkel specialisten of historici zich over uit kunnen spreken, het is het erfgoed van de mensen zélf. Hilke Arijs (erfgoedconsulent bij de erfgoedcel) legt uit: “Er dus wordt ook gepeild naar welk erfgoed de inwoners zelf belangrijk vinden. Dit is zeker belangrijk voor het immaterieel erfgoed van de regio: carnaval, stoeten, ambachten … evolueren constant en worden door de mensen die het doen in leven gehouden niet door experten.” Welke tradities, producten, voorwerpen … zijn kenmerkend voor de regio en moeten we dus bewaren voor de toekomst: dat is de inzet van dit onderzoek. Nadien worden de resultaten voorgelegd aan een werkgroep van verschillende experten, heemkundigen en lokale historici.
Het doel is om enkele thema’s te identificeren waarmee de lokale besturen, musea, archieven … aan de slag kunnen om het cultureel erfgoed van de regio beter te documenteren en te bewaren. Maar daar stopt het niet. De erfgoedcel wil deze thema’s in de toekomst ook gebruiken om het cultureel erfgoed van de regio ook zichtbaarder en toegankelijker te maken voor het publiek. Want cultureel erfgoed heeft pas betekenis én dus waarde als deze echt deel uitmaken van de gemeenschap.
Tien minuutjes tijd? Zin om hier mee over na te denken? Surf dan naar www.erfgoedceldenderland.be en vul de bevraging in.