Wachtlijsten voor sociale woningen in Aalst blijven groeien: Vooruit Aalst pleit voor dringende actie en lokale huurpremie. Uit recente persberichten blijkt dat de wachtlijsten voor sociale woningen in Vlaanderen blijven groeien. Ook in Aalst staan 1.200 gezinnen op de wachtlijst. Een kwart daarvan zijn eenoudergezinnen. Vooruit Aalst maakt zich ernstige zorgen over deze situatie en vindt dat het stadsbestuur dringend tot actie moet overgaan om die achterstand in te halen. De oproep van het SVK aan particulieren om hun woning te verhuren aan éénoudergezinnen op de wachtlijst is goed, maar helaas slechts een druppel op een hete plaat.
Ann Van de Steen (Vooruit Aalst): “In Aalst hebben steeds meer mensen die elke dag keihard hun best doen, het zwaar om hun huur te betalen. Bij mensen met een lager inkomen was dit al langer zo, maar vandaag krijgen ook mensen, zeker éénoudergezinnen, uit de middenklasse het steeds moeilijker. De campagne van het SVK is een goede start, maar er is meer nodig. We zitten echt in een woningcrisis en die vraagt om meer actie, ook van het stadsbestuur. Vooruit Aalst pleit daarom voor dringende maatregelen om de achterstand in sociale woningen weg te werken. Uiteraard kan intensiever samengewerkt worden met private verhuurders, om zo het aanbod van betaalbare woningen te vergroten. Maar naast de inzet van de Vlaamse middelen voor meer sociale woningen, stellen we voor dat gezinnen die zes maanden op een wachtlijst staan een lokale huurpremie zouden krijgen tot wanneer ze na 4 jaar recht hebben op de Vlaamse huurpremie. Dit zou ademruimte geven aan gezinnen die nu moeite hebben om een betaalbare woning te vinden. De huidige situatie is onhoudbaar. We moeten alles op alles zetten om mensen met een laag inkomen en eenoudergezinnen een warme thuis te kunnen bieden” zegt Ann Van de Steen, lijsttrekker van Vooruit Aalst.
Uit de cijfers die Vooruit opvroeg bij de Vlaams minister van Wonen blijkt dat 170.000 Vlamingen wanhopig op zoek zijn naar een betaalbare woning. De wachtlijst voor sociale woningen is nog nooit zo groot geweest, terwijl er ondertussen al een budget van 2 miljard in de schuif van de minister blijft liggen. Maar in plaats van aan oplossingen te werken, verplicht de Vlaamse regering de sociale woningsector tot een hele reorganisatie. Daardoor zijn huisvestingsmaatschappijen, ook in Zuid-Oost-Vlaanderen, meer bezig met hun fusie dan met nieuwe projecten op te starten. “Dit is eerder wanbeleid dan woonbeleid” zegt Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys. “Er is budget, maar het wordt niet uitgegeven. Dat krijg je toch niet uitgelegd aan een alleenstaande mama die halftijds werkt? Een magazijnier die elke dag keihard werkt? Of iemand die van interimcontract naar interimcontract moet gaan?”