Dit jaar valt Equal Pay Day op 17 maart. Dat is de dag waarop vrouwen evenveel verdiend hebben als mannen tijdens het voorbije jaar. Daarom stonden ABVV en Zij-kant deze namiddag met een Rad van Fornuis in de galerij Pieter van Aelst in Aalst. Een ludiek spel dat duidelijk maakt wie thuis het huishouden op zich neemt.Vrouwen moeten 76 dagen langer werken om aan hetzelfde loon als mannen te komen. Dit jaar valt Equal Pay Day op 17 maart. Dat is de dag waarop vrouwen evenveel verdiend hebben als mannen tijdens het voorbije jaar. Vrouwen verdienen op jaarbasis nog altijd 21 procent minder dan mannen. Er is beterschap, maar aan dit tempo moeten we nog zeker 37 jaar wachten op gelijk loon. “De oorzaken hiervoor zijn genoeg bekend: vrouwen nemen vaker de zorg op voor hun kinderen en ouders, doen minder gewaardeerd en betaald werk, maar moeten vaker noodgedwongen deeltijds werken”, zegt Ann Deheegher van ABVV. “Zeker in de zorg- en welzijnssector, sectoren waar veel vrouwen werken, zijn deeltijdse contracten de norm.
Sinds 1 januari is kinderopvang vinden voor wie in zo een deeltijds contract zit, een quasi onmogelijke opdracht. Want de Vlaamse regering heeft beslist om de reeds schaarse plekjes voor te behouden aan wie voltijds werkt. Niet alleen wie deeltijds werkt, is de dupe. Ook kwetsbare gezinnen, zoals alleenstaande ouders of ouders met gezondheidsproblemen, zullen hemel en aarde moeten bewegen voor een opvangplek. Deze beslissing dreigt op zijn beurt het personeelstekort in de zorg of de dienstenchequesector nog eens te verergeren. En hierdoor zullen opnieuw meer vrouwen deeltijds gaan werken, om de zorgtaken over te nemen.”
“Mannen willen wel mee helpen in het huishouden, maar in praktijk doen vrouwen nog steeds de bulk van het werk”, voegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys (Vooruit) hieraan toe. “We hebben de voorbije jaren het geboorteverlof al opgetrokken van 3 naar 20 dagen. Mannen nemen dat massaal op, maar uit het TOT-onderzoek blijkt dat ze daarbij de hete adem van de baas in hun nek voelen. Nadien ook nog ouderschapsverlof opnemen, blijkt minder evident. Daarom willen we niet alleen meer en betaalbare kinderopvangplaatsen, maar ook het ouderschapsverlof uitbreiden met twee maanden, als beide partners elk één maand opnemen. Zo evolueren we verder naar het Scandinavisch model waar beide ouders ruimte krijgen om gezinstaken op te nemen.”
(Foto: Anja Vanrobeys)