De politieke partij Vooruit Groen in de stad Geraardsbergen maakt zich zorgen, dat jeugdige kinderen niet meer zullen kunnen leren zwemmen in eigen stad. “ieder kind uit Geraardsbergen moet effectief kunnen zwemmen op 12 jaar”, vindt men binnen de partijen. Diverse recente onderzoeken naar de zwemvaardigheid bij kinderen en jongeren laten wel even schrikken. In Vlaanderen zijn de cijfers echt beneden alle peil en in de onderwijssector zijn de zwakke prestaties welbekend. Meerdere factoren spelen een rol: organisatie en tijd, de financiële kost en natuurlijk de nabijheid van een zwembad. In centrum Geraardsbergen was er tot 2018 een open zwembad, laagdrempelig, vlot bereikbaar zowel tijdens als buiten de schooluren, en dat is nu verdwenen.
“De onoverdachte beleidsbeslissing om Den Dok, het openlucht zwembad op te doeken, past helaas in een tendens die we in heel Vlaanderen kunnen vaststellen: meer en meer zwembaden sluiten. Ons stadsbestuur ziet in het Gaverbad een volwaardig alternatief, maar hiermee wordt de verantwoordelijkheid van het lokale bestuur zeer gemakkelijk doorgeschoven naar de provincie”, stelt Marleen Francq, onafhankelijk kandidaat op de kartellijst Vooruit-Groen Geraardsbergen.
Het budgetair argument om te sluiten rammelt langs alle kanten, in het bijzonder wat betreft uitbating en herstel: een memo-briefje en een paar krabbels op een A-4tje hebben het lot van het zwembad bezegeld. Het argument van ontharding is eveneens een flauw excuus gezien het recente nieuws over de Unal site, die verder werd verhard en dit kon rekenen op de honneurs van schepenen bij de opening.
Emma Van der Maelen van Vooruit vult aan: “Het lokaal bestuur moet in de volgende legislatuur zonder uitstel haar verantwoordelijkheid nemen. Het recht op zwemmen mag niet voorbehouden zijn aan the happy few: kinderen van ouders die ofwel privé zwemlessen kunnen betalen en die hun kinderen buiten de lesuren en dus ook buiten de uren van het openbaar vervoer naar de zwemlessen kunnen brengen. Kunnen zwemmen is een basisrecht en leren zwemmen gaat om zoveel meer dan om enkel het verwerven van technische vaardigheden. Door dit recht te erkennen wordt gebouwd aan een inclusieve samenleving.”. “We stellen voor om een onderzoek te doen in de volgende legislatuur naar waar er een zwembad zou kunnen komen in het centrum van Geraardsbergen. Dit zou bovendien veel meer lestijden vrijmaken om kinderen te leren zwemmen, lestijden die vandaag verloren gaan in verplaatsingen. Het moet een traject zijn dat zwemmen in de stad weer mogelijk maakt”, stelt Emma van der Maelen van Vooruit.
Marleen, Frans en Emma besluiten: “Maar de problematiek betreft meer dan het zuiver financiële aspect: het is een kwestie van faciliteren, van de drempels en de watervrees letterlijk en figuurlijk weg te werken. In andere landen kunnen (en willen) overheden, op diverse niveaus, sporten in het algemeen en zwemmen in het bijzonder als een ambitie opnemen in hun beleidswerk. Waarom kan dit niet ook in Geraardsbergen? In afwachting van bijkomende zwemlocaties dient het bestuur, in overleg met de sportraad, de jeugdraad en de scholen een extra financiële impuls te geven en als ambitie te stellen dat tegen 2030 ieder kind uit Geraardsbergen effectief op 12 jaar kan zwemmen.