17 mei is de ‘Internationale DAg tegen HOlebi- en Transfobie (IDAHOT)’ – bij uitbreiding ook Interseksefobie – een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen discriminatie en geweld op basis van seksuele en genderdiversiteit, en voor een inclusieve samenleving! In Erpe-Mere zijn door het gemeentebestuur in deze context reeds vele stappen gezet, maar nog lang niet genoeg. In een wereld die al te vaak oordeelt of zelfs ronduit aanvalt, blijft ‘kunnen zijn’ en ‘mogen houden van’, voor heel wat mensen, allesbehalve vanzelfsprekend.
Gemeenteraadslid Kevin Knockaert (Vooruit/Groen) zorgde in 2021 voor de aanzet tot het installeren van regenboogzebrapaden in Erpe-Mere en bracht al meermaals vragen/suggesties omtrent LGBTQIA+ op de gemeenteraad. Een aantal belangrijke punten waar de gemeente Erpe-Mere momenteel nog kan aan werken zijn:
1. Blijven inzetten op (inclusieve) communicatie: de gemeente heeft een voorbeeldrol, dus op welke manier en wat wordt gecommuniceerd, is belangrijk. Bewust inclusieve communicatie is iets wat steeds voorop moet staan, met de focus op sensibilisering, beeldvorming en taalgebruik. Blijvende aandachtspunten zijn onder andere: het helder en langs diverse wegen aanbieden van informatie omtrent de reeds aanwezige gemeentelijke LGBTQIA+-initiatieven, alsook het consequent beschikbaar stellen van contactgegevens van verschillende LGBTQIA+-belangenverenigingen en -steunpunten. Zo is er sinds kort een referentieagent in Erpe-Mere, die specifiek opgeleid is voor de begeleiding van slachtoffers van holebi-, trans- en interseksefobie. Hierover dient zeker extra geïnformeerd worden langs diverse gemeentelijke kanalen.
2. LGBTQIA+-zorg in woonzorgcentra: het inclusief maken van reglementen in (OCMW-) rusthuizen, het bieden van kwalitatieve inclusietraining voor het verzorgend personeel, het toekennen van het label “De Roze Loper” aan woonzorgcentra die zich hiervoor inspannen en het organiseren van seniorenactiviteiten voor/door mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap en hun vrienden/bondgenoten.
3. Genderinclusieve faciliteiten in scholen, sportcentra en openbare ruimtes: bijvoorbeeld het voorzien van genderinclusieve toiletten en kleedkamers.
Zoals elk jaar wappert op 17 mei de regenboogvlag aan het gemeentehuis van Erpe-Mere, terwijl Emotia de hele week verlicht is in de regenboogkleuren. Ook Vooruit/Groen wil op deze actiedag bijdragen aan bewustwording. Hoe meer bewustwording er is omtrent seksuele en genderdiversiteit, hoe groter de kans dat iedereen uiteindelijk zichzelf mag en kan zijn. Zonder veroordeeld te worden, zonder zich buitengesloten of onveilig te voelen.
Als symbolische actie geeft Vooruit/Groen Erpe-Mere daarom 50 gratis Intersex Progress Pride vlaggen (= de meest inclusieve vlaggen momenteel) weg aan Erpe-Meerse organisaties, verenigingen of instellingen, waaronder uiteraard en zelfs in het bijzonder ook scholen. Ben jij een organisatie, vereniging of instelling in Erpe-Mere en vind jij inclusie ook zo belangrijk, surf dan naar www.vooruitgroenerpemere.be en vul het aanvraagformulier in.
Per organisatie/vereniging/instelling uit Erpe-Mere kan je één vlag aanvragen. Scholen krijgen voorrang, daarna worden de vlaggen chronologisch bedeeld op basis van inschrijving, zolang de voorraad strekt. Verdere informatie ontvangen de aanvragers via e-mail. Alvast van harte bedankt voor jullie enthousiaste aanvragen. Laten we samen streven naar een inclusieve gemeenschap waarin iedereen zich geaccepteerd en veilig voelt!