Voor Aalst wil meer bewustwording rond AED’s in Aalst…

Met 70 AED-toestellen is Aalst een koploper op vlak van hartveiligheid. De stad investeerde sterk in het aantal toestellen en zorgt voor grondig onderhoud en controle. Gemeenteraadslid Martine De Maght (Voor Aalst) wil nu extra inzetten op bewustwording: “We hebben de toestellen, maar als mensen ze niet kennen of niet weten hoe ze werken, verliezen we kostbare tijd. Snelle toegang tot een AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Deze stap moeten we nu zetten.” Jaarlijks krijgen in België 10.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Volgens cijfers van het Rode Kruis overleeft minder dan 10% dit, terwijl de overlevingskansen met 70% stijgen als binnen vijf minuten reanimatie én een Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt. Een recente reportage van Factcheckers (VRT) toonde aan dat in veel steden en gemeenten AED’s slecht geplaatst of moeilijk bereikbaar zijn.

Tijdens de gemeenteraad stelde Martine De Maght hierover een vraag aan burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Aalst blijkt momenteel 70 AED-toestellen te hebben, die 24/7 toegankelijk zijn. De stad zet sterk in op een hartveilige omgeving met jaarlijkse controles via gespecialiseerde diensten en ondersteunt opleidingen, zoals voor trainers bij sportclubs, evenals privé-initiatieven via subsidies. De problemen uit de Factcheckers-reportage stellen zich in Aalst dus niet.

De Maght vindt dat sensibilisering de volgende prioriteit moet zijn: “AED-toestellen moeten niet alleen toegankelijk zijn, maar de bevolking moet ook exact weten waar ze zich bevinden. Elke seconde telt bij een hartstilstand. Daarom moeten we niet alleen investeren in voldoende toestellen, maar ook in duidelijke informatie en sensibilisering voor alle Aalstenaars.”

Hoewel exacte cijfers over het gebruik ontbreken, hebben AED’s in Aalst al drie levens gered: een student van het VTI, een sporter in Schotte en een fietsende notaris. Om het gebruik verder te stimuleren, pleit De Maght voor een overzicht van alle publiek toegankelijke AED’s op de website van de stad. “In Nederland is men hier veel verder in. We moeten ons spiegelen aan hun aanpak en zorgen voor een transparant overzicht per locatie, inclusief toegankelijkheid en gebruiksvoorschriften. Dit kan levens redden en moet breed bekendgemaakt worden. Net zoals we destijds pionier waren bij de introductie van deze toestellen, moeten we nu opnieuw een voortrekkersrol spelen.” Daarnaast moeten noodcentrales (112) tijdens een oproep de burger direct kunnen doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde AED-toestel, maar momenteel zijn die lijsten niet onmiddellijk beschikbaar of accuraat genoeg bij de FOD Volksgezondheid. Volgens burgemeester Christoph D’Haese vraagt Aalst hier al sinds 2018 om een oplossing. De stad zal deze kwestie opnieuw aankaarten bij de huidige minister van Volksgezondheid, in de hoop dat er snel werk van wordt gemaakt.

Burgemeester Christoph D’Haese gaf aan dat hij streeft naar een AED binnen een straal van 500 meter in elke deelgemeente. “Een zeer goed streefdoel,” benadrukt Martine De Maght.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *