De Voedselbanken presenteren een mooi lijstje van concrete aanbevelingen om voedselverspilling tegen te gaan, in samenwerking met ambassadrice en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. Sandra Bekkari gaf deze tips mee tijdens een erg gesmaakte culinaire workshop in het wijkcentrum “De Poort” in Geraardsbergen. Bij het grote publiek staan de Voedselbanken vooral bekend door hun inzamelacties bij de supermarkten. De voornaamste taak van de Voedselbanken is echter de logistieke organisatie van de bedeling van gratis voedsel ten bate van de hulpbehoevenden in België. Om de verdeling van deze voeding zo efficiënt en evenwichtig mogelijk te doen verlopen, werken 310 vrijwilligers van de negen regionale Voedselbanken samen met 641 lokale erkende caritatieve verenigingen. Bovendien is de omvang van de activiteiten de voorbije jaren explosief gegroeid, met in 2017 voor het eerst meer dan 150.000 hulpbehoevenden (erkende minderbedeelden). Om deze groei en capaciteitsuitbreiding te kunnen blijven volgen heeft de Belgische Federatie van Voedselbanken echter meer middelen nodig, o.a. voor meer opslagcapaciteit, diepvriezers en rollend materieel.
Anno 2018 staat een evenwichtig voedingspatroon hoog op de agenda bij heel wat Belgische gezinnen. In hun 30-jarig bestaan in België hebben ook de Voedselbanken een enorme evolutie doorgemaakt van de vroegere basispakketten (boter, bloem, suiker en melk) naar het huidige aanbod, dat nutritioneel veel evenwichtiger en gevarieerder is samengesteld. Ambassadrice Sandra Bekkari, die haar schouders sinds begin dit jaar onder het project van de Voedselbanken zet, ging samen met een aantal enthousiaste vaste bezoekers van het wijkcentrum aan de slag gaan met ingrediënten van de Voedselbanken om aan te tonen dat je ook met eenvoudige voedingsmiddelen een erg lekkere en evenwichtige maaltijd kan klaarmaken. Nadien werd het menu geserveerd aan een 50-tal genodigden, een perfecte zomeravond!
Het wijkcentrum “De Poort” is onderdeel van het OCMW Geraardsbergen, dat voor de voedselbedeling een structureel samenwerkingsverband heeft met het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en elke vereniging die werkt rond armoede binnen Geraardsbergen. De 15 kleine tips, die een groot verschil kunnen maken: 1. Eet volgens de seizoenen, en ga eens vaker naar de plaatselijke markt of misschien kan je wel rechtsreeks bij de boer kopen? 3. Bewaar groenten en fruit op de juiste plaats, koop desnoods een efficiënte koelkast. Ook de inrichting van je koelkast is belangrijk. 6. De diepvries is je beste vriend, en check de houdsbaarheidsdatum. 8. Toch restjes, en oudere restjes. 10. Haal meer uit je groenten, en eet de eetbare schil van groenten en fruit mee op. 12. Eet minder vlees en zet eens vaker peulvruchten zoals kikkererwten en linzen op het menu. 13. Ook eieren zijn een heel waardevol voedingsmiddel, en eet voor je naar de winkel gaat. En tot slop op nummer 15. Wanneer je na deze tips toch nog met een overschotje zit, is wegschenken of delen nog steeds beter dan eten in de vuilnisemmer gooien.