Vlierzeelse Sint-Fledericusommegang kende zijn grootste dieptepunt ooit in de geschiedenis van zijn bestaan…

Op de derde zondag in juli, en een week na Vlierzele kermis vindt de Sint-Fledericus-paardenommegang plaats. De traditie gaat terug tot in de 19de eeuw. Het gebruik vindt zijn oorsprong in een processie van de Heilige Fledericus. Waar de heilige in de jaren 900 na Christus heeft gelopen is nu de route van de ommegang. Voor de 142ste keer in zijn bestaan trok de H.Fledericus paardenommegang door de straten van Vlierzele. Het historische houten beeld werd op een oude kar geplaatst voor een rondgang van vijf kilometer, gevolgd door een schare zingende gelovigen en door amper een schrijnende vijftal ruiters.

Gelukkig waren er nog een vijftiental oude oldtimer tractoren die ervoor zorgde dat de ommegang toch wat opgevuld werd. Nog nooit in de geschiedenis van de ommegang was de opkomst zo een dramatische ramp als deze editie. Dit had allemaal te maken met de alom gekende Sint-Anna ommegang in het naburige Bambrugge die naar jaarlijkse gewoonte op 21 juli plaatsvindt. Ieder jaar lokt deze ommegang meer dan 300 paarden. Om de zes jaar vallen beide ommegangen op dezelfde dag. Gelukkig konden de bewoners langs het parcours in Vlierzele genieten van de mooie overvliegende vliegtuigen die zelfs nog meer in de meerderheid waren voor onze Nationale Feestdag.

Na de ommegang werden de paarden gezegend door pastoor Johan Van Den Eeckhout. De organisatie lag in handen van De Landelijke Gilde. De Heilige Fledericus zou volgens de volksoverlevering rond 900 in Frankrijk geboren zijn en werd eerste pastoor van Vlierzele. Sint-Fledericus wordt sinds mensenheugenis aangeroepen tegen doofheid, oorpijn en bloedige wonden.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *