Sportbedrijven bedrijven sport. Met die slagzin lanceert Vlaams minister van Sport Ben Weyts ‘Sportbedrijf’, het vernieuwd en uitgebreid aanbod van Sport Vlaanderen voor bedrijven om sport op het werk te stimuleren. Nu werknemers weer meer fysiek naar het werk gaan, wordt het voor velen een uitdaging om weer voldoende beweegmomenten te voorzien in de werkweek. Het personeel de mogelijkheid bieden om deze momenten net voor, tijdens of net na het werk in te bouwen biedt voor zowel werknemers als werkgevers heel wat voordelen. Daarvoor willen Sport Vlaanderen, VOKA, Unizo, VDAB, NSZ en Verso de bedrijfswereld – en in het bijzonder kmo’s – warm maken. Sportbedrijven kunnen beroep doen op een uitgebreid aanbod, dat bestaat uit de nieuwe starterskit, een sport- en beweegscan, goede praktijken, het ontlenen van sportmateriaal, promotiemateriaal, en ondersteuning bij de aanleg van bewegwijzerde loop- en wandelroutes of bij de aanleg van een Zensportplatform.
In 2017 kampte 53% van de Vlaamse werknemers met overgewicht. Hoewel er sindsdien heel wat bedrijven initiatieven ondernamen en de gezondheid van het personeel hoger op de agenda plaatsten, steeg het aantal Vlaamse werknemers met overgewicht in 2019 naar 55,4%. De verwachting is dat dit percentage na de coronaperiode nog hoger zal liggen.
Tijd voor actie dus. Voor veel werknemers is het door de combinatie werk/gezin echter moeilijk om de nodige tijd en motivatie te vinden voor sport en beweging, zeker tijdens de werkweek. De stap naar een sportclub en het verenigingsleven is daardoor vaak (te) groot. Sport Vlaanderen is ervan overtuigd dat bedrijven – gezien het belang van de werkplek in ieders leven – zich in een unieke positie bevinden om sport en beweging een plaats te geven in de agenda van hun werknemers. Daar kunnen ze ook zelf de vruchten van plukken. Daarom breidt Sport Vlaanderen – vijf jaar na de lancering van het eerste actieplan Sport op het Werk in samenwerking met VOKA, Unizo, VDAB, NSZ en Verso – zijn aanbod voor bedrijven uit.
“De voordelen van werknemers die kunnen sporten net voor, tijdens of net na het werk zijn talrijk, zowel voor bedrijven als voor de werknemers zelf”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Mensen zijn gelukkiger, productiever, minder gestrest en minder vaak afwezig als ze fit en gezond zijn, en door het samen sporten met collega’s is er meer sociaal contact en heerst er een betere sfeer op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt ook dat bedrijven die sport- en beweegmogelijkheden aanbieden een betere reputatie hebben én een hogere loyaliteit genieten bij hun personeel. Alleen maar voordelen dus. Daarom willen we bedrijven stimuleren om een beweegmentaliteit te creëren in hun werking.”
Waar heel wat grote bedrijven al initiatieven namen, hebben veel kmo’s wat koudwatervrees als het op sport op het werk aankomt. Het ontbreekt hen vaak aan expertise, tijd of middelen om zelf een sportprogramma op te zetten en te onderhouden. Met het vernieuwd ‘Sportbedrijf’-aanbod kunnen organisaties gemakkelijk aan de slag, elk volgens hun eigen noden, wensen en mogelijkheden.
“Met ‘Sportbedrijf’ willen we de drempel voor bedrijven om te starten met sport- en beweegactiviteiten zo laag mogelijk maken. We brengen sport echt naar de bedrijven”, zegt Weyts. “De komende jaren zullen we sportbedrijven ook in de kijker zetten. We verzamelen en delen hun goede en laagdrempelige praktijken die als inspiratie kunnen dienen voor anderen om tot een duurzaam sport- en beweeggedrag te komen in de werkcontext. We reiken ook de hand naar de lokale besturen om samen van nog meer bedrijven sportbedrijven te maken.”
Het ‘Sportbedrijf’-aanbod bestaat uit: De ‘Sport- en beweegscan’ – De ‘Starterskit’ – Promotiemateriaal – Een Uitleendienst – De Loopbaan & het Zensportplatform. Wil je graag meer te weten komen over ‘Sportbedrijf’. Ontdek de mogelijkheden voor sportbedrijven op www.sport.vlaanderen/sportbedrijf.