Vlaams Belang wil een taalvoorwaarde voor wat betreft het Nederlands invoeren in het kader van de toekenning voor subsidies bij een vestigings- en aanpassingspremie voor ondernemers. Op de jongste gemeenteraad van donderdag 21 december 2023, stemden CD&V, Vooruit, en Groen tegen. Het gemeentebestuur van Denderleeuw voerde vorig jaar een vestigingspremie voor startende of verhuizende ondernemers in binnen de kernwinkelgebieden Dorp en stationsomgeving om het lokale ondernemingsleven te stimuleren. Deze premie bestaat uit een forfaitair bedrag van 10.000 euro dat éénmalig kan toegekend worden. Om de doelstelling efficiënter te realiseren en de toekenning van subsidie te optimaliseren werd beslist om enkele aanpassingen aan het reglement door te voeren. Zo wordt het eenmalig forfaitair bedrag van 10.000 euro vervangen door het bedrag van de aanvaarde facturen met een eenmalige premie van maximaal 10.000 euro. Ook werden nog een aantal andere zaken aangepast.
Het Vlaams Belang ging zeker akkoord met deze aanpassingen en verstrengingen, maar onze partij is ook van oordeel dat er in dit subsidiereglement een taalvoorwaarde moet verankerd worden. 10.000 euro is uiteindelijk veel geld en daar mag iets tegenover staan. Zeker omdat onze gemeente met heel wat verfransing te maken heeft. Deze maatregel is perfect wettelijk mogelijk en een gelijkaardige regeling staat ook in andere gemeentelijke reglementen zoals bijvoorbeeld bij het toekennen van bepaalde subsidies aan lokale verenigingen.
Daarom diende het Vlaams Belang een amendement in om de voorwaarden te verstrengen: “De premie kan aangevraagd worden indien de handelszaak of commerciële onderneming uitsluitend de Nederlandse taal gebruikt bij elke vorm van communicatie (reclamefolders, advertenties, enz.) gericht op de klanten.” Vlaams Belang heeft ook gepleit om het bedrag terug te kunnen vorderen indien de taalvereiste na de uitbetaling van de premie niet wordt nageleefd gedurende ten minste 3 jaar.
Het schepencollege liet weten dat ze het gebruik van Nederlands zogezegd zeer belangrijk vinden. Bij de stemming van dit amendement bleek het omgekeerde en stemden zowel Vooruit, cd&v en Groen tegen waardoor het voorstel werd verworpen. “Degenen die zonet beweerden dat ze het gebruik van het Nederlands zo belangrijk vinden hebben net tegen een beschermende maatregel gestemd om het Vlaams karakter van Denderleeuw te beschermen, repliceerde het Vlaams Belang. “Dit is dan ook schuldig verzuim!”