Het VB Denderleeuw reageert na de oproep van schepen De Nul om “Meer financiële middelen” vrij te maken om anderstaligen het Nederlands aan te leren. Er bestaan nu al heel wat mogelijkheden om snel Nederlands te leren, zegt Kristof Slagmulder, lid van de commissie Onderwijs (Vlaams parlement), en gemeenteraadslid in Denderleeuw. “De gemeente moet in plaats van extra centen te vragen om opnieuw het warm water uit te vinden de toeleiding naar het bestaande aanbod verbeteren,” zegt Slagmulder. Volgens het Vlaams Belang zijn er zeker kanttekeningen te maken bij de conclusies van de schepen over het voorlezen in de thuistaal. “Schepen De Nul beweert dat het voorlezen in een andere taal verrijkend kan zijn voor het leerproces van een kind. Dat klopt als dat kinderen zijn die de gebruikelijke onderwijstaal goed begrijpen, maar lesmomenten in de thuistaal voor kinderen met een migratieachtergrond die de onderwijstaal niet vatten is een andere zaak. Er is voor onze Vlaamse context geen sluitende wetenschappelijke evidentie dat dit positief zou zijn.”
Ook de door de schepen aangehaalde vraag om meer geld van de Vlaamse overheid om samen met de buurgemeenten meer taallessen te organiseren is volgens Slagmulder geen structurele oplossing voor het groeiende probleem. “Niemand kan er tegen zijn dat er een goed aanbod is van taallessen van aanwezige Nederlandsonkundige allochtonen”, reageert Slagmulder. “Maar de zaak is dat zolang het huidige falend Europees en federaal migratiebeleid blijft voortduren, het aandeel anderstalige nieuwkomers zal blijven toenemen. Hierdoor blijft de belastingbetaler geld pompen in het trachten bij te spijkeren van allochtonen die ongevraagd naar hier komen, zo blijven we dus dweilen met de kraan open.”
Ook stelt Slagmulder zich vragen bij de doelmatigheid van de organisatie van taallessen door het gemeentelijk niveau. “Er bestaan al heel wat mogelijkheden om taallessen Nederlandste volgen. Vlaanderen heeft qua geografische dichtheid een van de meest toegankelijke netwerken van centra voor volwassenenonderwijs en basiseducatie. Schepen De Nul zegt dan dat Aalst ver ligt voor allochtonen die werken, maar het volwassenonderwijs biedt tegenwoordig heel wat lessen digitaal aan, zo heeft KISP een volledig NT2 @home-pakket. De gemeente zou beter werken aan een betere bekendmaking van dat aanbod en een systematische toeleiding naar die cursussen.”
“Daarnaast zijn er in Denderleeuw ook heel wat allochtonen die niet werken. In onze gemeente is slechts 64% van de niet-EU-burgers op beroepsactieve leeftijd effectief actief op de arbeidsmarkt. Voor die doelgroep organiseert ook de VDAB zowel fysieke als online cursussen Nederlands. Maar ook daar verloopt de samenwerking met lokale besturen vaak stroef. Zo is er een onvoldoende adequate activering van leefloongerechtigden omdat er op lokaal niveau onvoldoende bruggen bestaan tussen de beleidsdomeinen welzijn, werk en onderwijs. De gemeente moet in plaats van extra centen te vragen om opnieuw het warm water uit te vinden die toeleiding naar het bestaande aanbod verbeteren.”