Op vrijdagmiddag 8 maart jongstleden organiseerden enkele vrouwenbewegingen een visuele actie naar aanleiding van de internationale vrouwendag op de Hopmarkt te Aalst. De actie was een initiatief van het Collecti.e.f 8 maars Aalst (ABVV, ACV, Zelle, Rebelle, ZIJ-kant). Men speelde limbo om zeer fysiek te tonen dat de lat voor mannen en vrouwen niet gelijk ligt en informeren voorbijgangers met een flyer en chocolade centen. De Dienstenchequesector is de enige sector waar nog geen sectorakkoord is afgesloten. Men legde de focus op de dienstenchequers die momenteel moeten vechten voor het behoud van hun eindejaarspremie en syndicale premie en net als alle andere sectoren stappen vooruit willen zetten.
Bij de 8 maart actie in Aalst kwamen ook de huishoudhulpen op straat, niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten. De loonnormwet legt hen een marge op van 0,0%. Maar als dienstenchequer dreigen ze niet 0% opslag te krijgen, maar 6,19% verlies! Samen met de interim-sector is de dienstencheque-sector de enige sector waar nog steeds geen sectoraal akkoord bereikt werd. Daarbovenop zegden de werkgevers de eindejaarspremie en de syndicale premie op. De huishoudhulpen eisen garanties op een volwaardige eindejaarspremie en syndicale premie. Ze willen dat de maatschappij inziet hoe belangrijk hun werk is en eisen dat ze dat werk op een gezonde manier kunnen doen. Er moet veel meer controle komen op wat er met ons belastinggeld gebeurt in deze sector.
Daarom is de vakbond broodnodig in de dienstencheque-sector. Om misbruiken en uitbuiting tegen te gaan. Om te vermijden dat huishoudhulpen domestiques (meiden, knechten) worden. How low can you go? Wel, het is genoeg geweest…