Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst voerde voor het eerst een succesvolle vervanging van de mitralisklep uit via de lies. Dit biedt perspectief aan patiënten die geen openhartoperatie meer kunnen ondergaan, en op die manier toch nog kunnen genieten van een hogere levenskwaliteit. De mitralisklep bevindt zich tussen de linker voorkamer en kamer en bestaat uit twee klepbladen die nauw op elkaar aansluiten. Deze klep zorgt er voor dat bloed niet terug kan stromen van de kamer naar de boezem wanneer het hart samentrekt. Deze klep kan lekken of vernauwen.
Bij dit verschijnsel wordt er normaliter een mitralisklep bioprothese geplaatst aan de hand van een hartoperatie. Deze prothese gaat gemiddeld tussen 10 en 15 jaar mee. Wanneer deze klep begint te slijten of ´degenereren´, gaat deze klep vernauwen of ernstig lekken wat een hoog risico op hartfalen of overlijden met zich mee brengt.
Een tweede hartoperatie bij een patiënt die vaak al iets ouder is of aan een of meer andere aandoeningen lijdt, is niet zonder gevolgen. In dat geval kan er nu ook percutaan, dit wil zeggen dat de behandeling via een katheter door de lies plaatsvindt, een nieuwe bioprothese geplaatst worden.
(Foto: ASZ)