Versnelling hoger met integrale visie op integratie…

Gemeentehuis Denderleeuw Persregio DenderDe afgelopen jaren kende de gemeente Denderleeuw een snel veranderende bevolkingssamenstelling, wat uiteraard een impact heeft op het sociale weefsel. Het bestuur speelt daar nu op in en presenteert een duidelijke visie op integratie. Naast een pak andere maatregelen, zal er vooral gefocust worden op een gemeentelijk onthaalbeleid, waar ook de nodige middelen voor worden vrijgemaakt. Denderleeuw werd de voorbije jaren geconfronteerd met een sterk verhoogde instroom van nieuwe inwoners van vreemde origine. “Tussen 2009 en 2015 steeg hun aandeel in de totale bevolking van 11,8 naar 19,8 %, bijna een verdubbeling op 6 jaar tijd. Dit kan vooral verklaard worden door een sterk gestegen instroom vanuit Brussel. Onze gemeente beschikt namelijk over tal van troeven: een betaalbare woningmarkt, een druk gefrequenteerd treinstation, de nabijheid van de E40, maar evenzeer het uitgebreide vrijetijdsaanbod en kwaliteitsvolle scholen. Dit maakt onze gemeente tot een aantrekkelijke woonplaats voor nieuwkomers”, vertelt schepen voor Integratie Jürgen Ruysseveldt.

Deze cijfers hebben uiteraard een impact op het sociale weefsel in de gemeente. Schepen voor Sociale Zaken Lieven Vernaillen: “Het relatief groot aantal nieuwkomers zorgt voor enige bezorgdheid bij de autochtone inwoners. Enerzijds zijn er een aantal ergernissen die ontstaan uit wederzijds onbegrip. De inwijkelingen zijn niet altijd voldoende op de hoogte van onze gebruiken en brengen vanuit hun cultuur ook eigen gewoonten mee. Daarnaast speelt ook de taal een grote rol. De autochtone bevolking wil uiteraard het Vlaamse dorpskarakter van onze gemeente bewaren.” Als gemeente zet Denderleeuw daarom al enkele jaren sterk in op taalpromotie en taalactivering, van essentieel belang met het zicht op inburgering en tewerkstelling. “In samenwerking met CVO Pro Aalst bieden we Nederlandse taallessen op verschillende niveaus aan. Het Huis van het Nederlands bepaalt tot welke cursus iemand wordt toegelaten. Het huidige aanbod wordt dankzij de inzet van het gemeentebestuur behouden, zo starten dit najaar opnieuw een zestal cursussen. Het OCMW verplicht ook haar cliënteel om lessen Nederlands te volgen. Andere acties zijn onder andere de deelname aan de Week van de Anderstalige Klant”, aldus schepen voor Tewerkstelling Alberic Sergooris.

“We willen echter graag een versnelling hoger schakelen. De afgelopen maanden werd dankzij de ondersteuning van het Agentschap Integratie en Inburgering een methodiek op maat uitgewerkt. Voor praktijkvoorbeelden klopten we aan bij stad Gent en gemeente Sint-Pieters-Leeuw, die beiden uitstekend omgaan met de thematiek. We stelden een overkoepelende aanpak samen, die ook aansluit bij verschillende doelstellingen uit het meerjarenplan en waarbij alle diensten binnen de gemeente werden betrokken. Het gemeentebestuur wil deze visie op integratie nu helemaal uitrollen en zet daar ook de nodige middelen tegenover”, gaat schepen Ruysseveldt verder. Dit betekent onder meer het ondersteunen van verenigingen in hun vragen rond diversiteit, een actief doelgroepenbeleid, de verdere uitbouw van de interlokale vereniging voor integratie (ADiL) enz. Bovendien zal er vooral worden ingezet op de uitbouw van een gemeentelijk onthaalbeleid. “Bedoeling is om nieuwe inwoners bij hun aankomst meteen vast te pakken. We willen hen proactief aanspreken, informeren, motiveren en toeleiden. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor wat we een ‘toeleider’ noemen, een nieuwe functie die dit najaar zal worden ingevuld. Nieuwe inwoners krijgen op die manier onmiddellijk informatie op maat”, licht schepen Vernaillen toe.

Daarnaast wordt ook gefocust op de rol van scholen als motor voor integratie. “Als school worden wij uiteraard geconfronteerd met een stijgend percentage kinderen uit een anderstalig gezin. De school fungeert steeds vaker als aanspreekpunt en heeft een belangrijke onthaalfunctie. Zo zetten we sterk in op ouderparticipatie en informele contactmomenten. Ondersteuning van de scholen in onze communicatie met ouders vanuit de gemeente is dus zeker een meerwaarde”, vertelt coördinerend directeur van de scholengemeenschap Joris Breynaert. De gemeente plant dit najaar dan ook de aanwerving van een voltijdse schoolopbouwwerker, die de scholen zal ondersteunen. Schepen voor Onderwijs Ruysseveldt: “Zo staat er een uitbreiding van het project ‘School en Ouder’ op het programma. Anderstalige ouders van nieuwe kleuters krijgen uitleg in het Nederlands over hoe de school werkt en over zaken die met hun kind op school te maken hebben. Dit project, dat we afgelopen jaar in samenwerking met Leerpunt startten in basisschool ’t Landuiterke, was een succes en willen we graag verderzetten in het IKSO en KCD.” Schepen Vernaillen besluit: “Het is voor gemeenten niet altijd eenvoudig om te blijven te investeren in integratie, maar het gemeentebestuur wil met deze visie duidelijk een structurele aanpak verankeren in onze dienstverlening en ten volle inzetten op het versterken van de sociale cohesie binnen onze gemeente. Denderleeuw is niet alleen een veelzijdige gemeente, maar ondertussen ook behoorlijk divers. Net daarom moeten we alles op alles zetten om te zorgen dat de inwoners van Denderleeuw opnieuw gezellig kunnen samenleven.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Versnelling hoger met integrale visie op integratie…

  1. Bart De Brucker schreef:

    Het huidig bestuur van Denderleeuw zou beter ontslag nemen en de rest van hun leven dwangarbeid verrichten. De maatregelen halen niets uit, men importeert armoede, criminaliteit en een cultuur die recht tegenover de onze staat. Als 1 van de meest beschaafde landen moeten we het voorbeeld geven en progressief reageren, maar we mogen niet naïef zijn en denken dat we mensen uit onbeschaafde gebieden makkelijk kunnen laten integreren, de meesten willen dit niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *