In 2013 werd “Concordia 2020” gelanceerd. Een maatwerkplan om de tewerkstelling in Geraardsbergen te verbeteren. Na 6 jaar maken we de evaluatie op van de behaalde resultaten en updaten we het plan. ‘Concordia 2030’ beoogt een langetermijnvisie aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen in Geraardsbergen vandaag. 5 november 2019 verzamelden meer dan 50 mensen om na te denken over een plan om op lange termijn het tewerkstellingslandschap van Geraardsbergen te verbeteren. Ze kregen eerst een voorstelling van de verwezenlijkingen van het voorbije plan Concordia 2020 waarna VDAB en Solva/Streekoverleg de huidige tewerkstellingscijfers uit de doeken deden. Uiteindelijk brainstormden de aanwezigen binnen verschillende thema’s een hoop ideeën bij elkaar.
De verwezenlijkingen van Concordia 2020 zijn een indrukwekkende lijst van uitgevoerde acties binnen 6 actieplannen. Geraardsbergen Startersstad zette in op het ondersteunen van startende ondernemers via een goed uitgebouwde startersservice. Het aanbod van bedrijfsruimten overzichtelijk maken en matchen aan de vraag van ondernemers was een tweede actieplan. Een grotere ondersteuning van werkgevers kwam er via organisatie van jobbeurs en lerende netwerken, verbeterde dienstverlening met het uitgebreider informeren van werkgevers en doorgedreven samenwerkingen met ondernemersorganisaties.
Een nauwere samenwerking met alle betrokken actoren van het tewerkstellingslandschap zorgden voor activering van kansengroepen, extra opleidingen en het opnemen van de regierol sociale economie voor de regio Vlaamse Ardennen. Door de sterke inzet op tewerkstelling in de voorbije legislatuur engageerde het lokaal bestuur zich enerzijds om de werkloosheid in de regio terug te dringen door het verhogen van lokale bedrijvigheid en het versterken van de werkzoekenden. Anderzijds werd de matching tussen werkzoekenden en vacatures geoptimaliseerd via maatregelen die inzetten op allerhande aspecten zoals taal en mobiliteit. De tewerkstellingscijfers vandaag tonen dat het plan Concordia 2020 heeft geloond. Sinds 2013 kent Geraardsbergen een positieve evolutie in een verminderde werkloosheid. De gemiddelde werkloosheidsgraad is het aantal niet-werkende werkzoekenden (18-64 jaar) tegenover de beroepsbevolking (18-64 jaar) en deze bedroeg in 2018 6,3% terwijl deze in 2013 7,1% was. De evolutie van de dalende werkloosheid in Geraardsbergen kent dezelfde tendens als Vlaanderen.
Er is een gestage groei van het aantal ondernemingen doordat er meer mensen starten met een bedrijf en het aantal stopzettingen relatief gelijk blijft. Het aantal jobs in de regio zijn sinds 2013 ongeveer stabiel. Dit maakt dat de jobratio in Geraardsbergen nog steeds heel laag is. Voor elke 100 werkende mensen in Geraardsbergen zijn er slecht 43 jobs in eigen stad wat voor een verstedelijkt gebied als Geraardsbergen heel laag is.
In het nieuwe maatwerkplan voor tewerkstelling zal dus gewerkt worden aan het verhogen van het aantal jobs in de regio. Schepen Véronique Fontaine bevoegd voor economie en tewerkstelling kiest bewust voor een meerjarenplan over de legislaturen heen: “Enkel door integrale samenwerkingen met alle betrokken partners en dit over een lange periode, ongeacht politieke wissel, zal oplossingen bieden om tegemoet te komen aan de uitdagingen van het tewerkstellingslandschap vandaag in Geraardsbergen.” Daarnaast wil ze meer acties om de groep te helpen van laaggeschoolde jongeren die ongeveer een vierde van de niet-werkende werkzoekenden uitmaken.
De brainstorm aan ideeën is alvast een mooie eerste aanzet tot een nieuw maatwerkplan. Deze ideeën worden nu gebundeld en verder uitgewerkt per kerngroep. De puzzel wordt verder gelegd en zal uiteindelijk resulteren in een ambitieus maatwerkplan tewerkstelling voor Geraardsbergen op lange termijn: “Concordia 2030”.
Meer informatie: Dienst economische zaken: economische.zaken@geraardsbergen.be 054 43 44 88. Annemieke Van Laethem: annemieke.vanlaethem@geraardsbergen.be 054 43 45 05 | 0486 77 91 89. Véronique Fontaine: veronique.fontaine@geraardsbergen.be 0486 65 70 95