Vanuit Ninove nemen dagelijks ongeveer 1.500 pendelaars de trein. Dat is in vergelijking met andere gemeenten en steden in onze regio verhoudingsgewijs eerder laag. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat een groot deel van de Ninoofse pendelaars verkiest om de trein in Denderleeuw te nemen en zo rechtstreeks naar Brussel te sporen zonder te moeten overstappen, stelt Ninoofs Gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, Ilse Malfroot vast. Wie zich enkel met de trein naar Denderleeuw verplaatst, is dus afhankelijk van de treinverbinding Aalst-Denderleeuw-Ninove-Geraardsbergen, om in Denderleeuw over te stappen en van daaruit verder te pendelen naar Brussel.
Naar Brussel pendelen is als Ninovieter niet evident, gezien er een snelle en rechtstreekse verbinding ontbreekt van Ninove naar Brussel. De overstap in Denderleeuw zorgt voor wrevel omdat vooral het aanbod treinverbindingen van Denderleeuw naar Ninove of Geraardsbergen, ontoereikend is. Vooral wanneer reizigers buiten de spitsuren terugkeren vanuit Brussel is er maar één relatief vlotte verbinding per uur naar Ninove mogelijk. Zowel binnen als buiten de piekuren missen heel wat pendelaars, vaak omwille van een vertraging van de trein vanuit Brussel, de aansluiting naar Ninove in Denderleeuw.
Federaal Kamerlid en vast lid van de Commissie Mobiliteit, Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) ondervroeg Federaal minister voor Mobiliteit, Gorges Gilkinet (ECOLO) over de redenen hiervoor, maar vooral over het werk maken van voor de hand liggende oplossingen zoals extra treinen op de as Aalst-Denderleeuw-Ninove-Geraardsbergen, vnl. tijdens de spitsuren. Over het voorzien van een rechtstreekse verbinding vanuit Ninove naar Brussel (zonder overstap in Denderleeuw), maar ook over het feit dat het stadsbestuur van Ninove al dan niet wensen en verzuchtingen overmaakte – i.k.v. de vervoersplannen 2020-2023 van en aan de NMBS.
We blijven op onze honger zitten stellen Malfroot en De Spiegeleer vast, na het ontvangen van de antwoorden van minister Gilkinet. Eerst en vooral toont de minister weinig ambitie om tegemoet te komen aan de vragen van de Ninoofse pendelaar, maar het is bovendien ook opmerkelijk dat er van het Ninoofste stadsbestuur weinig of geen druk werd gezet richting de NMBS, i.k.v. het hierboven geciteerde vervoersplan 2020-2023. “Het ijzer werd vanuit Ninove dus duidelijk niet gesmeed toen het heet was”.