Eerder deze week liet het gemeentebestuur van Denderleeuw een persbericht versturen, waarin zij aankondigt een versnelling hoger te zullen schakelen met integrale visie op integratie in de Gemeente. Verschillende partijen, waaronder het Vlaams Belang, hadden in het verleden al eens aangekaart, dat er steeds meer anderstaligen in de gemeente komen wonen. Aan de hand van cijfers van Kind en Gezin werd onlangs aangetoond dat er meer kinderen geboren worden, die opgevoed worden in een anderstalig gezin.
Het Vlaams Belang reageert als volgt. Volgens de cijfers van het gemeentebestuur is het aantal vreemdelingen gestegen van 11,8 naar 19,8%, bijna een verdubbeling op 6 jaar tijd. Als de Denderleeuwenaar binnen 6 jaar nog een ‘verdubbeling’ wil van het aantal vreemdelingen dan moet hij of zij vooral NIET op het Vlaams Belang stemmen. Echter, aan de inwoners werd nooit gevraagd of ze akkoord gingen met de huidige invasie en de overname van onze gemeente. Wie vindt dat er een totaal ander beleid moet komen in Denderleeuw zodat onze (klein)kinderen nog een Vlaamse toekomst hebben, die heeft maar 1 keuze: Vlaams Belang. Alle andere partijen in de gemeenteraad hebben de voorbije 30 jaar deel uitgemaakt van het gemeentebestuur. Van sp.a tot en met N-VA. Het resultaat daarvan zien we vandaag.
Het gemeentebestuur geeft nu toe dat het eigenlijk niet zo meer gezellig wonen is in Denderleeuw omwille van de migratie-invasie. Een mooi bewijs dat al die vorige (belasting)geldverslindende integratieprojecten weinig tot niks hebben uitgehaald. Sp.a en CD&V beginnen last te krijgen van verkiezingskoorts… Een aantal leden zijn ondertussen al lid geworden van het Vlaams Belang. Het kwaad is echter geschied. Volgend jaar hebben de inwoners de kans om te kiezen voor een écht ander beleid voor de komende zes jaar. Dat kan er enkel nog met het Vlaams Belang komen. Zo niet, dan wordt onze gemeente uit handen gegeven en dan zal het ‘minderhedenbeleidsplan’ van toepassing worden op de Vlamingen die hier dan nog wonen, aldus Kristof Slagmulder (bezorgd) gemeenteraadslid.
Deze mededeling werd gisteren aangevuld met: Opnieuw haalt men blikken belastinggeld boven om ze in de bodemloze put van de integratiesector te dumpen. Afgelopen week toonde een studie van de KUL nog aan dat de miljoenen euro’s belastinggeld die de afgelopen jaren in taal en integratiecursussen zijn gestopt geen wezenlijke resultaten hebben opgeleverd. Integratie kan maar plaatsvinden als het aandeel nieuwkomers beperkt blijft. Een spons kan ook geen emmer water absorberen. Wat we zien in Denderleeuw is een invasie van immigranten waardoor er quasi etnische getto’s ontstaan. De recentste cijfers van Kind en Gezin tonen dit ook duidelijk aan: 1 op 3 jonge gezinnen spreekt thuis geen Nederlands. Vier jaar gelden was dat nog 1 op 4. Het gaat dus ontzettend snel vooruit. De beste integratiemaatregel die de gemeente daarom kan nemen is de ontmoediging van de immigratie-instroom richting onze gemeente. Dat kan door o.a het actief opsporen van illegalen of het invoeren van een vreemdelingentaks zoals eerder al in onder meer Aalst, Izegem, Lubbeek en andere gemeenten werd ingevoerd.
Nu reageert ook Plus Denderleeuw, voorzitter Christa Wauters naar aanleiding van het bericht inzake integratie.
PLUS aangenaam verrast over visie gemeentebestuur inzake integratie. Het bestuur nam kennis van het bericht vanuit het gemeentebestuur dat eerder verscheen over de hogere versnelling die genomen wordt inzake integrale visie op integratie. Wij zijn aangenaam verrast dat bepaalde zaken uit het partijprogramma van PLUS werden overgenomen. Geert Van Schelvergem, gemeenteraadslid voor PLUS: “PLUS gelooft in het potentieel van Denderleeuw. In zake mobiliteit heeft Denderleeuw een fantastische troef. We hebben op Gent na het belangrijkste treinstation van Oost-Vlaanderen en situeren ons op een boogscheut van het op- en afrittencomplex van de E40 in Affligem. Dankzij onze ligging vestigen veel mensen zich in Denderleeuw. Nieuwe inwoners bekijken Denderleeuw alleen als ‘slaapgemeente’ waardoor ze onze gemeente niet “beleven”. Ze wonen hier wel, maar winkelen er niet en nemen geen deel aan het verenigingsleven. Dat is jammer. Bovendien zorgen de vastgoedprijzen in Brussel en rand er voor dat Denderleeuw eveneens voor Franstaligen een aantrekkelijk alternatief vormt. Het is een betreurenswaardige vaststelling dat integratie niet bij elke nieuwe inwoner een prioriteit is, waardoor de Franse taal zich in Denderleeuw uitbreidt.”
Christa Wauters, voorzitter van PLUS: “PLUS is heel duidelijk: Denderleeuw is een Vlaamse gemeente en zal dat blijven! We zijn fier op ons Vlaams karakter en zullen er alles aan doen om onze Vlaamse identiteit te bewaren. Vanuit de gemeente werden reeds diverse initiatieven genomen om integratie te optimaliseren. We mogen echter niet blijven stilstaan en moeten waakzaam blijven. Goede initiatieven dienen te worden gestimuleerd. Initiatieven die hun doelstellingen niet bereiken dienen geëvalueerd te worden.”
Het PLUS-bestuur is unaniem: “Denderleeuw heeft een goed uitgebouwd scholennet dat niet alleen bezocht wordt door jeugd uit de gemeente. Ook leerlingen vanuit onze buurtgemeenten vinden hun weg naar een Denderleeuwse school. PLUS wil het gebruik van de Franse taal op de speelplaats ontmoedigen. Dit kan echter niet zonder de noodzakelijke steun van de diverse schooldirecties, leerkrachten en administratief personeel. PLUS is ervan overtuigd dat de integratie maar kans op slagen heeft mits het gebruik van de Nederlandse taal.”