Vastgoedstudent van Odisee wint Real Estate Award…

Vastgoedstudent van Odisee wint Real Estate Award Persregio DenderGilles Dupont, een vastgoedstudent van Odisee in Aalst wint de award op de Real Estate Awards. Opnieuw behaalt een student van de hogeschool deze prestigieuze prijs. Opnieuw, want de opleiding Vastgoed van de hogeschool haalde de prijs binnen in 2015, 2017 en nu dus opnieuw. De award wordt georganiseerd door CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) en bekroont het beste eindwerk vastgoed. Uit de inzendingen van alle hogescholen in Vlaanderen was Gilles Dupont zijn eindwerk het beste volgens een jury bestaande uit experten uit de vastgoedwereld. Zijn eindwerk toont aan dat je als particulier ook op een veilige manier kunt beleggen in vastgoed. De prijs werd uitgereikt op 31 mei 2018 in Tour & Taxis in Brussel.

“Ik wou deze speciale vorm van vastgoedvennootschappen uit de duisternis halen. Ik heb mijn eindwerk geschreven over openbare gereglementeerde vastgoed vennootschappen, dat klinkt vreselijk, maar dat biedt kleine privé-investeerders de mogelijkheid te investeren in vastgoed via een beursgenoteerde of niet-beursgenoteerde vastgoed vennootschappen. Wat die vastgoed vennootschappen eigenlijk doen, is een gebouw opkopen om erna te verhuren en zo inkomsten te genereren, het zijn dus geen projectontwikkelaars. Als particuliere belegger kun je dus zo mee eigenaar worden van een bedrijf en dat al vanaf één aandeel. Een aandeel kun je krijgen vanaf 25 euro en dat gaat tot 90 euro ongeveer. Er zijn zo 17 vastgoed vennootschappen in België. En als ik in het kader van mijn eindwerk praatte met mensen, merkte ik dat niemand openbare gereglementeerde vastgoed vennootschappen kende en men zeer sceptisch stond tegenover beursgenoteerde bedrijven. Je leest soms over die vorm van investeringen of bedrijven in de financiële pers, maar verder niet. Net daarom wil ik met dit eindwerk ‘Jan met de pet’ toegang geven tot het gegeven”, zegt Gilles Dupont.

De laatste vijf jaar was investeren in een vastgoedvennootschap in ieder geval een goede keuze. De rente staat laag en de bedrijven financieren zich dus volop. De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rente sinds de crisis laag waardoor vastgoedbedrijven vlot kapitaal vonden. Een nadeel van lage rente is dat veilige beleggingen zoals staatsobligaties zo goed als niks opbrengen. Van beleggen op de beurs hebben we sinds de financiële crisis van 2008 allemaal schrik gekregen. Vastgoedfondsen zijn ‘the next best thing’ als het op beleggen aankomt: een hoog rendement en nauwelijks risico. Sinds het ontstaan van openbare gereglementeerde vastgoedvennootschappen, is er nog geen enkele failliet gegaan. De rentes blijven voorlopig ook nog altijd laag, ondanks men al anderhalf jaar een stijging aankondigt. Veel hangt af van de economische parameters en politieke stabiliteit. Kijk nu naar Italië, van zo’n politieke situaties krijgt de ECB ongetwijfeld stress. Ook dat kan bij ons implicaties hebben”.

Als particulier kan het, maar het is onbekend. “Mijn eindwerk duidt waar je als particulier allemaal rekening mee moet houden wanneer je actief wil worden als belegger in vastgoed vennootschappen. Veel mensen denken dat je als particulier enkel in vastgoed kunt beleggen als je veel geld hebt. Wanneer je fysiek een pand volledig in eigendom wenst, dan klopt die redenering. Maar je kunt dus ook een deel(tje) van een gebouw kopen. Je kan op die manier indirect toch beleggen in vastgoed en zo toegang krijgen tot bijvoorbeeld miljarden portefeuilles”.

“Tijdens de duur van mijn eindwerk heb ik op die manier geïnvesteerd in een aantal vennootschappen. Ik vond dat de beste manier om het te leren kennen. Het vergt wel wat energie om je te verdiepen in die materie. Een goede investering presenteert zich immers meestal niet zomaar. Maar alle informatie is openbaar beschikbaar en als je mijn eindwerk leest, ben je al half gewonnen”, zegt Gilles. “Mocht je toch extern advies willen, dan raad ik je aan om naar een financieel adviseur te gaan zoals die van je eigen bank”.

De waarde van dit eindwerk is dat het een meerwaarde heeft in zijn totaliteit. We bekijken zo ook in welke mate het thema relevant is voor de toekomst van de sector. Je kunt het zelfs gebruiken als een soort naslagwerk wanneer je over de specifieke info van openbare gereglementeerde vastgoed vennootschappen iets wilt te weten komen. Het werk is tot in detail correct, geschreven met veel passie en goed onderbouwd en dat over een materie die niet evident is. We willen hiermee geen afbreuk doen aan de andere eindwerken, maar dit eindwerk en de manier waarop Gilles het werk verdedigde voor de jury stak er wel boven uit”, zegt Jo Franco, jurylid

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *