In een brief gericht aan onze redactie naar aanleiding van mijn tussenkomst op de vorige gemeenteraad over de lagere politiedotatie in 2019 en eveneens naar aanleiding van de staking van de politie vandaag en morgen, schrijft Anja Vanrobaeys het volgende. “Ik eis een goed ondersteunt statuut, en stel de vraag om bijzondere aandacht te besteden aan het HR- en personeelsbeleid bij de lokale politie zodat de dienstverlening maximaal blijft voor de bevolking. Gemeenschapsgerichte dienstverlening vereist een goed statuut en voldoende omkadering, zegt sp.a-gemeenteraadslid AnjaVanrobaeys. We steunen deze actie van de politie. “Ook onze politiezone Erpe-Mere-Lede kampt momenteel met een personeelstekort, waardoor de werkdruk voor de overblijvers ondoenbaar wordt”, voegt het raadslid er aan toe.
Verschillende inspecteurs die met pensioen gingen of vertrokken naar een andere politiezone, werden lang niet of pas na jaren afwezigheid vervangen. Sommige nieuwe krachten zijn ondertussen alweer vertrokken. Ook het wijkteam Erpe-Mere draait op minder dan de helft van de beschikbare plaatsen voor wijkagenten. De inspecteur die thuis advies kwam geven over inbraakpreventie, wordt nu pas twee jaar na zijn pensioen vervangen door een nieuwe kracht. Waar je vroeger via de website van de lokale politiezone voor zo een preventieadvies aan huis onmiddellijk de juiste inspecteur kon contacteren, word je nu eerst verwezen naar een brochure met anti-inbraaktips. Dat personeelstekort merkte ik ook in de 800.000 euro minder die in de politiedotatie voor 2019 werd ingeschreven voor het personeel.
Het voornaamste probleem is dat openstaande vacatures niet ingevuld geraken. Politieagenten krijgen steeds meer taken, ook de lokale politie klopt regelmatig overuren bij de federale politie, en ondanks hun gevaarlijk beroep wordt hun statuut steeds verder afgebouwd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat steeds minder mensen staan te springen voor een carrière bij de politie.
Uiteraard kan het lokaal niveau niet dat statuut aanpassen, maar naar aanleiding van de gemeentelijke dotatie aan de politiezone op de vorige gemeenteraad, heb ik wel gevraagd dat het politiecollege de nodige aandacht zou besteden aan een goed personeelsbeleid, vervolgt ze. De openstaande vacatures, de vele personeelswissels, de enorme werkdruk voor de overblijvers moeten onze bijzondere aandacht krijgen.
Dergelijk personeelstekort heeft eveneens een invloed op de dienstverlening. De openingsuren van de politiepost aan de Oudenaardsesteenweg zijn drastisch ingekort, terwijl het nieuwe centrale politiekantoor nog helemaal niet klaar is. De wijkagent als aanspreekbare schakel tussen politie en bevolking, is door de werkdruk verdwenen. Als we een zichtbare gemeenschapsgerichte politie wensen die ons bijstaat, dan hebben we voldoende en gelukkige ontspannen politieagenten nodig, besluit Vanrobaeys.
Van die partij die de Rijkswacht niet meer zag zitten. Ja het waren andere tijden, maar de werking bij de afzonderlijke diensten van Rijkswacht en Politie was volgens mij heel wat beter.
Nog nooit zoveel problemen geweest met aanwervingen. Ik zal waarschijnlijk een voorbij gestreefde nostalgische ziel zijn. Maar was in het Korps toen toch veel gelukkiger dan dat ik er nu sommigen zie bijlopen. Maar aan de uitvoerders zeker geen verwijten, je kan maar doen wat mogelijk is. Ik weet één ding, bedankt POLITIEKE INMENGING !!!