Op 31 maart wordt de ceremoniële eerste steen gelegd op de werf van Utopia in Aalst, waar vanaf 2018 de Academie voor Podiumkunsten en hoofdbibliotheek samen onderdak vinden. Utopia pakt het eigenzinnig aan: niet met een letterlijke eerste steen, maar een tijdscapsule met voorwerpen die het DNA van Aalst in de kijker zetten. De tijdscapsule bevat een film, een boek en een muziekvoorwerp die elk iets zeggen over het Aalst van vandaag. Via de facebookpagina van Utopia, in de bibliotheek en in de Academie voor Podiumkunsten beslissen de Aalstenaars mee welke voorwerpen dat zijn. “Bovendien geven we alle Aalstenaars de kans om een boodschap te sturen aan hun toekomstige stadsgenoten,” zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Ze kunnen er hun verhaal of hun hoop of bekommernissen over de toekomst van onze stad meegeven.”
Het autonome gemeentebedrijf AGSA bouwt aan de Aalsterse Graanmarkt een nieuw complex waarbij de Academie voor Podiumkunsten en hoofdbibliotheek samen onder één dak komen. Het ontwerp van Nederlands architectenbureau KAAN combineert het historische hoekgebouw aan de Esplanadestraat met een strakke, moderne nieuwbouw. Door de schuine inplanting van de nieuwbouw ontstaan er aan twee kanten nieuwe pleintjes. Onder een daarvan wordt de tijdscapsule begraven. Sinds 6 maart kunnen geïnteresseerden hun stem uitbrengen door op Facebook deel te nemen aan polls voor elk voorwerp dat in de tijdscapsule terecht moet komen. “De materialen staan ook uitgestald in de bibliotheek, waar bezoekers hun stem kunnen uitbrengen met een stembriefje,” zegt diensthoofd Arnoud Van Der Straeten, “Aan het einde van de maand worden de populairste objecten in een kist gestopt om te begraven op het bouwterrein waar Utopia al volop vorm krijgt.” Ook in de academie voor podiumkunsten kan men terecht om zijn stem uit te brengen. “Goede muziek is tijdloos en toch weer niet,” stelt directeur Peter Thomas, “Je ziet hoe de populariteit van bepaalde instrumenten verandert doorheen de tijd. Ik ben benieuwd voor welk instrument de Aalstenaars zullen kiezen.”
In Utopia komt er een vermelding die aan de toekomstige Aalstenaars vraagt om de kist niet voor 2084 op te graven. In dat jaar viert het historische hoekgebouw van Utopia zijn tweehonderdste verjaardag. Hopelijk zullen er dan nog een aantal – dan hoogbejaarde – Aalstenaars zijn die zich de eerstesteenlegging nog zullen herinneren.
Zelf jouw stem uitbrengen? Dat kan vanaf 6 maart op www.facebook.com/UtopiaAalst of in de hoofdbibliotheek, Molenstraat 51 te Aalst.