Met nog slechts 100 dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024, doet UNIZO Oost-Vlaanderen een krachtige oproep aan alle lokale beleidsmakers om aandacht te schenken aan de dringende noden van ondernemers op lokaal vlak. “De afgelopen maanden gingen de lokale Oost-Vlaamse UNIZO afdelingen per stad of gemeente (meer dan 30 in totaal in Oost-Vlaanderen) aan de slag met de de prioriteiten waar de nieuwe beleidsploegen op zullen moeten inzetten, willen ze de lokale welvaart alle kansen geven”, zegt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen. “Een huzarenstukje, dat tot stand kwam dankzij de input van meer dan 500 ondernemers die zich lokaal bij UNIZO inzetten, om een ondernemersvriendelijk klimaat tot stand te brengen. Niet alleen het Europese, federale of Vlaamse niveau is belangrijk. Het lokale niveau op gemeentelijk of stedelijk vlak staat het allerdichtst bij de ondernemer. Wat daar gebeurt is dan ook onmiddellijk voelbaar en heeft meteen impact op de bedrijfsvoering”.
De drie belangrijkste prioriteiten die de basis moeten vormen voor een ondernemingsvriendelijk beleid in de komende legislatuur zijn: verbeterde gemeentelijke dienstverlening, duidelijke communicatie en participatie bij openbare werken en circulatiewijzigingen en de aanpak van leegstand en stimulering van de lokale economie.
De drie belangrijkste prioriteiten voor de gemeenten
1. Verbeterde gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers
Een efficiënte en ondersteunende gemeentelijke dienstverlening is essentieel voor ondernemers. In maar liefst 71% van de lokale memoranda komt dit op één of andere manier aan bod. Lokale ondernemers kloppen vaak aan bij de gemeente voor vergunningen en documenten. UNIZO vraagt om een duurzaam personeelsbeleid, met een duidelijk aanspreekpunt voor ondernemers en kortere antwoordtermijnen. Zo pleit UNIZO Groot Maldegem voor een uitbreiding van de dienst lokale economie met een extra aanspreekpunt of verbindingspersoon tegen 2026. Ook in Oudenaarde en Wetteren is de dienstverlening een prioriteit. In Hamme werd ondertussen reeds een voltijdse ambtenaar lokale economie aangesteld, wat dient als een voorbeeld van goede praktijk.
Gemeentelijke dienstverlening komt verder ook aan bod in: Zulte, Merelbeke-Melle, Denderleeuw, Temse, Dendermonde, Sint-Gillis-Waas, Lochristi, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Lebbeke, Ninove, Lievegem, Aalter, Lochristi, Kruisem, Evergem, Assenede, Erpe-Mere, Zulte en Zottegem.
2. Duidelijke communicatie en participatie bij openbare werken en circulatiewijzigingen
Transparante en tijdige communicatie over openbare werken en evenementen is cruciaal om ondernemers goed te informeren en hinder te minimaliseren. 68% van de prioriteitennota’s verwijst hier dan ook naar. In Maldegem vraagt UNIZO om duidelijke en voorafgaande communicatie en signalisatie bij werken om zo leveranciers, klanten en werknemers tijdig te informeren. Ook in Haaltert benadrukt UNIZO het belang van het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij werken en evenementen. Ook Aalter, Aalst, Assenede, Laarne-Kalken, Lebbeke, Lievegem, Gent, Zele, Merelbeke-Melle, Maldegem, Hamme, Denderleeuw, Kruisem, Oosterzele, Wetteren, Temse, Sint-Gillis-Waas, Lochristi en Evergem hebben diezelfde aandachtspunten geformuleerd.
3. Aanpak van leegstand en stimulering van lokale economie
Leegstand is een groot probleem in veel gemeenten en heeft directe invloed op de aantrekkelijkheid en de economische vitaliteit van de kern of deelkern van een stad of gemeente. In 65% van de memoranda is er een vraag naar kernversterking en een duidelijke oproep om flankerende maatregelen te nemen die de gemeente aantrekkelijker, leefbaarder en bedrijviger moet maken. Zo vraagt UNIZO Hamme om een actieplan tegen leegstand, dat klaar moet zijn in 2026 en een strategisch commercieel plan voor 2027. In Sint-Niklaas benadrukt UNIZO de noodzaak van een winkelatlas met leegstandsinformatie en proactieve samenwerking en matchmaking met pandeigenaars om leegstand aan te pakken. Dit komt ook aan bod in de prioriteitenlijst van Ninove, Zottegem, Aalst, Denderleeuw, Wetteren, Temse, Beveren- Kruibeke-Zwijndrecht, Lievegem, Kruisem, Zele, Oosterzele, Ronse, Oudenaarde, Lebbeke, Maldegem, Zulte en Lochristi.
Tot slot kunnen we nog opmerken dat lokaal aankopen door de gemeenten, in meer dan de helft (55%) van de memoranda voorkomt. Dit is het geval in Lochristi, Erpe-Mere, Kruisem, Assenede, Lebbeke, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Sint-Gillis-Waas, Haaltert, Oudenaarde, Zottegem, Denderleeuw, Aalst, Dendermonde, Maldegem, Geraardsbergen, Laarne-Kalken en Zulte.
Concrete Voorbeelden
Maldegem: UNIZO Groot Maldegem pleit voor een nulmeting van antwoordtermijnen van de gemeentelijke diensten in 2025 en een evaluatie in 2026, evenals de aanstelling van een duurzaamheidscoördinator tegen 2030 om ondernemers te ondersteunen bij energietransitie en duurzaamheid.
Hamme: Naast de aanstelling van een voltijdse ambtenaar lokale economie, vraagt UNIZO Hamme om maandelijks Hamse bedrijven in de schijnwerpers te zetten via sociale media en Haminfo, en het aanpassen van de signalisatie naar parkings.
Gent: UNIZO Gent vraagt de stad om meer vertrouwen te hebben in ondernemers wanneer nieuwe regels worden opgesteld. Volgens de ondernemers kan geen enkele regel vanuit de stad kan van kracht worden, als de stad zelf niet volledig reeds voldoet aan deze regels. Een ondernemerstoets is noodzakelijk bij invoering van nieuwe maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan LEZ-uitzonderingen, circulatiemaatregelen, aanpassingen aan gebouwen, opgelegde parkeernormen, inname openbaar domein,…
UNIZO Oost-Vlaanderen roept de lokale besturen op om deze prioriteiten ter harte te nemen en samen met de ondernemers te werken aan een sterkere lokale economie. Deze voorstellen zijn gebaseerd op brainstorms en participatie-avonden met lokale ondernemers en vormen de basis voor een betere samenwerking tussen gemeentebesturen en de ondernemers.
Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen: “Ondernemers zijn zeer betrokken bij het bestuur van hun stad of gemeente. Lokale besturen hebben dan ook een zeer grote impact op het ondernemersklimaat. Daarom hebben we voor 31 van de 55 steden en gemeenten in heel Oost-Vlaanderen een leidraad uitgewerkt met positieve beleidsmaatregelen voor ondernemers. We presenteren nu die 31 memoranda op maat met trots en vragen uitdrukkelijk om die prioriteiten aan te pakken. In de volgende maanden werken we nog aan resterende memoranda, zodat alle gemeenten in de volgende legislatuur weten wat de werven zijn volgens de ondernemers. “