Uniek voetlab geopend in O.L.V.- Ziekenhuis Aalst…

Gisteren, resp. maandag 17 oktober 2022, werd in het Onze Lieve Vrouw ziekenhuis aan de Moorselbaan in Aalst, het nieuwe voetlab officieel geopend. In dit gloednieuwe lab worden tal van complexe voetproblemen op een systematische manier onderzocht en geanalyseerd. “Een complex voetprobleem heeft doorgaans verschillende oorzaken. Wat tot vandaag ontbreekt, is een gestandaardiseerde, systematische manier van onderzoek, dat al die aspecten in beeld brengt. Het OLV Voetlab is uniek in de wereld. Sommige labs zijn gespecialiseerd in drukmeting op een loopband of in een ander aspect, maar geen enkel heeft oog voor het complexe totaalplaatje, waarin al die verschillende aspecten onderling verbonden zijn met elkaar,” zegt Dokter Wahid Rezaie, orthopedisch voetchirurg.

In het voetlab gaan we met vooruitstrevende apparatuur systematisch alles meten en analyseren. Het onderzoek neemt iets meer dan een uur in beslag. We meten de druk op de voet terwijl patiënten stappen op een drukmat, maar ook in de schoenen. Dat doen we met druksensoren in soepele zooltjes. Wij kijken naar de druk in de onderzijde van de voet. Verder scannen we voeten in 3D om een zo goed mogelijk beeld te krijgen an hoe de voet staat in verhouding tot de enkel en de knie. We screenen op neuropathie en op bloedcirculatie. We onderzoeken systematisch hoe pezen en spieren in de voet zitten. We bekijken de bloedvaten. We onderzoeken de bewegingscapaciteit – de ‘range of motion’ – van meer dan 25 verschillende voetgewrichten. We gaan ook beter het effect van behandelingen – zoals een operatie of aangepast schoeisel – kunnen meten. Heeft de interventie de biomechanica van de voet veranderd?

De oprichting van dit OLV Voetlab ligt in het verlengde van de OLV Diabetesvoetkliniek.  Dokter Frank Nobels, diensthoofd Diabetologie-Endocrinologie: “Diabetesvoet is een immesn probleem. Veel mensen met diabetes ontwikkelen na een tijd neuropathie. Dat betekent dat ze schade krijgen aan de zenuwbanen van de benen. Daardoor voelen ze minder druk en minder pijn. Ook de bezenuwing van de spieren lijdt hier onder, waardoor het evenwicht in de voet verloren gaat.  Dat kan op termijn tot ernstige voetproblemen leiden. Toen we in 1992 de diabetesvoetkliniek oprichtten in het OLV Ziekenhuis, waren we pioniers. We hebben een sterk team met diabetologen, vaatchirurgen, orthopedisten, diabetesverpleegkundigen, voetverpleegkundigen, wondzorgdeskundigen, podologen en schoenmakers met de meest up-to-date technologie. Als we de complexe voetproblemen in het nieuwe voetlab beter in kaart kunnen brengen, zijn we met onze ervaring en technologische uitrusting in staat om de een gerichte behandeling op maat te geven.”

Het nieuwe OLV Voetlab kijkt echter verder dan alleen naar de diabetesvoet. Dokter Wahid Rezaie: “Denk aan patiënten die na een beroerte schade hebben aan bepaalde zenuwen en aan spieren, waardoor ze niet goed meer stappen. Ook deze neurologische problemen zullen we in het voetlab nader onderzoeken, zodat we de meest optimale behandeling kunnen uittekenen, rekening houdend met alle aspecten.”

(Foto: OLV)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *