In het kader van de strijd tegen de kinderarmoede wil het Investeringsfonds Kinneke Baba van het OCMW uit de stad Geraardsbergen de woonkwaliteit van gezinnen in armoede verbeteren. ‘Eigenaars, die aan de voorwaarden van het reglement voldoen, kunnen een financiële ondersteuning krijgen van 70% van de factuur met een maximum van 10.000 euro’, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Zij krijgen voldoende professionele ondersteuning en kunnen beroep doen op een renteloze lening.’ De hoeksteen van de armoede in Geraardsbergen is de slechte woonkwaliteit. Het OCMW wil daar verandering in brengen met het Investeringsfonds Kinneke Baba. Dat is genoemd naar de Geraardsbergse kindreus. In het kader daarvan kunnen tot 500.000 euro subsidies worden toegekend. Door een uitbreiding van het subsidiereglement kunnen de eigenaars-bewoners die in (kans)armoede leven daarop een beroep doen.
Het renovatiebedrag is opgetrokken tot zeventig procent van de factuur met een maximum van 10.000 euro. ‘De werken moeten betrekking hebben op de kwaliteit, de veiligheid, het comfort en de duurzaamheid en moeten resulteren in energiezuinige en kwaliteitsvolle woningen die voldoen aan de normen van de Vlaamse wooncode’, verduidelijkt de OCMW-voorzitter. Nieuw is de samenwerking met het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen. Vanuit die dienst worden de woningen eerst gescreend, waarna offertes worden aangevraagd. Verder worden de bewoners begeleid tijdens hun zoektocht naar mogelijke subsidies. ‘Op die manier worden de aanvragers wegwijs gemaakt in deze onbekende wereld’, zegt David Larmuseau.
De betaling van de subsidies gebeurt na de uitvoering van de werken. Dat is een knelpunt omdat kansarmen die facturen niet kunnen prefinancieren. Ook daarvoor is een oplossing uitgewerkt. Via Solva kan een renteloze lening worden aangevraagd. Het Team Huisvestiging van het OCMW zal posters en flyers verspreiden en contact opnemen met welzijnswerkers om potentiële kandidaten op te sporen. ‘Daardoor kunnen we de woonkwaliteit van kansarmen ten gronde aanpakken’, besluit Larmuseau. ‘Want kinderen die opgroeien in betere woningen zijn minder ziek en behalen betere studieresultaten.’