Het OLV Ziekenhuis te Aalst behaalde een internationale erkenning als supraregionaal traumacentrum. Een traumacentrum is een ziekenhuis waar een urgentieteam en meerdere specialisten 24/7 aanwezig zijn om patiënten met ernstige letsels na een ongeval op te vangen en te behandelen, vanaf de spoedopname tot aan het ontslag. Deze erkenning verzekert zo een uitstekende opvang voor zwaargewonde patiënten. Deze erkenning werd op 28 juli 2023 uitgereikt door het DGU (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie).
Deze erkenning vormt de bekroning op een intensief voorbereidingstraject dat in 2020 startte, maar even werd onderbroken omwille van de covid-pandemie om in april 2021 opnieuw te worden opgenomen. Het OLV Ziekenhuis voelde zich midden 2022 klaar om een certificatie-audit aan te vragen bij het Duitse DGU. Het DGU wordt beschouwd als een gezaghebbende organisatie op dit gebied. De audit vond plaats in april 2023 en resulteerde deze maand in de officiële erkenning van het OLV Ziekenhuis als supraregionaal traumacentrum, de hoogste categorie in de DGU-classificatie.
Dokter Valérie Vanbiervliet, Anesthesist-spoedarts OLV Aalst: “Ik had de eer om het project binnen OLV Aalst te trekken, maar het resultaat komt uiteraard op het conto van de voltallige groep van artsen, verpleegkundigen en ondersteunende medewerkers die hierbij zijn betrokken. De DGU-accreditatie is gericht op centra die instaan voor patiënten met meerdere zware verwondingen of letsels waarvan er minstens één levensbedreigend kan zijn. Het betreft uitsluitend patiënten die via de spoeddienst in het ziekenhuis terechtkomen. Om een DGU-erkenning te verwerven, dient het centrum een gestandaardiseerde en multidisciplinaire aanpak voor deze patiënten te volgen, met het oog op een snelle en kwaliteitsvolle zorg. Naast het team van de dienst Urgentiegeneeskunde zijn er ook artsen en andere medewerkers uit tal van andere diensten betrokken: anesthesiologie, intensieve zorg, medische beeldvorming, chirurgische disciplines, enzovoort.”
Het OLV Ziekenhuis is het eerste in de provincie Oost-Vlaanderen dat dergelijke erkenning vanwege DGU ontving. De erkenning blijft drie jaar geldig, dus tot en met 2026, en kan dan telkens voor een periode van drie jaar worden hernieuwd mits een gunstige audit. Dokter Koen De Decker, diensthoofd Anesthesiologie/IZ/Urgentiegeneeskunde: Deze erkenning is het resultaat van een goeie samenwerking over alle disciplines heen. Het DGU-label bewijst dat we een patiëntgerichte zorg bieden voor de acute opvang en verdere follow-up van zwaargewonde slachtoffers.