Tentoonstelling en lezing ‘Di alect in Denderland’ in Ninove…

Erfgoedcel Denderland rondt het ‘Jaar van het Dialect’ af met een tentoonstelling en een lezing in Ninove. Niet toevallig in de week dat ‘Algemieën Bekoest Nienofs’, het tweede Ninoofs Dialectwoordenboek, wordt voorgesteld. Tentoonstelling van 5 tot en met 29 december. In vier van de vijf gemeenten van Erfgoed Denderland koos de bevolking reeds het Schoonste Dialectwoord – ‘vazjelink’ in Ninove. Maar hoe “vazjelink” zijn onze buren? Dat ontdek je op de tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’. Tientallen filmpjes tonen de rijkdom van de 37 dialecten in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. Dankzij een authentieke dialectklapper in elk dorp luister je naar lokale anekdotes, recepten van streekgerechten, verhalen over dorpsfiguren of markante gebeurtenissen uit het verleden. Aan de hand van de parabel van de verloren zoon vergelijk je de dialecten van de 37 deelgemeenten in Denderland.

Lezing Jacques Van Keymeulen op 6 december. De ligging van Denderland, pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten, was bepalend voor de ontwikkeling van de volkstaal. Ninove, Denderleeuw en Aalst hebben een uitgesproken Brabants dialect; Erpe-Mere en Lede ‘klappen’ eerder (Oost-)Vlaams. Volgens Jacques Van Keymeulen is elk traditioneel dialect de voorzetting van taalvormen uit het verleden, oraal overgeleverd. Een bepaald dialect werd om economische en politieke redenen toonaangevend en leverde de standaardcultuurtaal. De andere dialecten zijn taalkundig en communicatief even waardevol, ze hebben alleen minder geluk gehad. Professor Van Keymeulen behandelt tijdens zijn lezing de drie dialectgroepen in Nederlandstalig België (Vlaams, Brabants en Limburgs) en meer specifiek de dialecten van de Dendersteek. Professor Jacques Van Keymeulen doceert aan de Universiteit Gent ‘historische taalkunde’ en ‘variatielinguïstiek’. Hij is voorzitter van ‘Variaties’ (koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen) en wordt wel eens ‘de laatste dialectprof’ van Vlaanderen genoemd.

Voorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ op 9 december. Het Ninoofs Dialectwoordenboek is na lange jaren van verzamelen veel meer geworden dan een  klassiek woordenboek. Het boek bevat een lijst van meer dan 5500 woorden, alfabetisch gerangschikt. Elk dialectwoord krijgt een pittige omschrijving met voorbeeldzinnen. Toch is het boek geen saaie opsomming van woorden. De lijst wordt creatief doorspekt met recepten, Nienofse volks- en kinderliedjes, aftelrijmpjes en cartoons van Rufijn De Decker. Ook 1300 typische uitdrukkingen en zegswijzen worden opgelijst per thema. Er is tenslotte aandacht voor de originele benamingen van carnavalsgroepen, oude straatnamen en klinkende bijnamen van oude Ninovieters. ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ wordt voorgesteld op zondag 9 december om 10u30 in CC De Plomblom, Graanmarkt 14 Ninove. De voorstelling belooft een gezellig uurtje Ninoofs amusement met enkele beschouwingen door – alweer – professor Jacques Van Keymeulen, heel veel Ninoofse muziek, poëzie en toneel. De Ninoofse Belleman praat alles aan mekaar.

De tentoonstelling gaat door van 5 tot 29 december 2018, in het leescafé in de Bib, gevestigd op de  Graanmarkt 12 te Ninove. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Info in de bibliotheek via bib@ninove.be of 054 32 40 04. Lezing Jacques Van Keymeulen. Donderdag 6 december om 20 uur. Zaaltje van de bibliotheek, Graanmarkt 12 Ninove. Gratis, maar graag reserveren via bib@ninove.be of 054 32 40 04. Boekvoorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’. Zondag 9 december om 10.30 uur. CC De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove. Gratis. ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ is vanaf 10 december te koop in het oud stadhuis (Oudstrijdersplein), de Hospitaalkapel (Burchtstraat) en verschillende handelszaken en boekhandels van Ninove. Kostprijs 20 euro.

Voor alle verder info kan je een e-mail sturen naar: nienofsdialect@hotmail.com

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *