TechniGO! Aalst biedt volgend schooljaar CLIL-onderwijs aan…

TechniGo mag volgend jaar CLIL-onderwijs aanbieden Persregio DenderTechniGO! Aalst kreeg van de advies-commissie als bijna enige school in de regio een positief advies om vanaf volgend schooljaar CLIL-onderwijs aan te bieden. Sinds twee jaar kunnen scholen een aantal vakken, zoals economie, wiskunde of chemie, in een andere taal aanbieden binnen het Content and Language Integrated Learning-traject, of kortweg CLIL. Voor volgend schooljaar dienden in heel Vlaanderen 19 scholen een aanvraag in om CLIL te mogen en kunnen aanbieden. Voor de regio is TechniGO! Aalst een van de enige nieuwe scholen, zeker binnen de studiegebieden TSO-BSO, die een positief advies kreeg en vanaf volgend schooljaar CLIL mag aanbieden. Concreet zal de school vanaf 1 september het praktijkvak bio-esthetiek handverzorging in het derde en vijfde jaar schoonheidsverzorging in het Frans aanbieden. Drijvende krachten achter dit project zijn Kristel Van De Walle en Edmonda Vertonghen, respectievelijk technisch adviseur en leerkracht binnen de afdeling schoonheidsverzorging in TechniGO!.

“CLIL verhoogt de taalvaardigheid van de leerlingen”, zegt Kristel Van De Walle. “Door een vak in een andere taal te volgen, leer je luisteren, lezen en spreken in een vreemde taal. Je spreekdurf wordt groter en je woordenschat uitgebreider. En meertaligheid is uiteraard een grote troef voor latere tewerkstelling.” Edmonda Vertonghen bevestigt: “Voor mij persoonlijk voelt CLIL als een verjongingskuur omdat het toelaat andere horizonten te verkennen, zaken op een andere manier te bekijken en uit te leggen, leerlingen opnieuw te boeien en te motiveren. Kortom deel uit te maken van het onderwijs van de 21ste eeuw. Zeker nu iedereen het heeft over botox, verjongingskuren en O2-behandelingen, past het perfect binnen dat kader. CLIL staat voor een andere manier van dingen bekijken en pedagogisch anders te benaderen.”

Directeur van TechniGO! Aalst, Bart Van Cauter, staat volledig achter het nieuwe project en stelt ook toekomstige leerlingen gerust. “Het praktijkvak ‘bio-esthetiek handverzorging’ zal twee lesuren per week aangeboden worden in het Frans. Belangrijk om weten is dat een CLIL-les sterk verschilt van een taalles. De focus ligt niet op de vreemde taal maar op de vakinhoud. Leerkrachten verwachten in de CLIL-les geen foutloos taalgebruik. Ook voor de evaluatie zal CLIL dus geen invloed hebben op het praktijkvak. De evolutie van de leerling zal wel bijgehouden worden via een waardenrapport maar heeft geen effect op het al dan niet slagen van de leerling.”

Meer info is te vinden op de website www.technigo.be. Inschrijven voor het nieuwe traject kan nog tot 5 juli en daarna opnieuw vanaf 16 augustus. TechniGo biedt CLIL-onderwijs aan Persregio Dender

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *