Aalst heeft de afgelopen weken heel veel energie gestopt in het bestrijden van de coronacrisis inzake de volksgezondheid en de handhaving. De crisiscel draait op volle toeren. Maar ook op economisch vlak dreigt een bloedbad voor de lokale economie. Vanuit de stad Aalst werd er recent dan ook een taskforce opgestart die zuurstof moet geven aan de door de coronacrisis getroffen ondernemingen. Daarnaast bereidt de taskforce ook al de heropbouw voor. De werkgroep economie werd opgericht naar analogie met andere steden in onze provincie zoals Gent en Sint-Niklaas, die eerder al hun batterij aan maatregelen communiceerden. Ook andere steden in de provincie als Ninove, Dendermonde, Oudenaarde werken hard aan een vergelijkbaar actieplan. Als 2e grootste economische stad in de provincie én centrumstad, streeft Aalst naar een globaal actieplan om slim te sturen op lange termijn.
In de taskforce zijn organisaties betrokken die de sterkst getroffen sectoren vertegenwoordigen zoals handel en horeca, de evenementensector, maar evenzeer de bouw en kmo’s. Zo werken organisaties als UNIZO Oost-Vlaanderen en de Horeca Oost-Vlaanderen afdeling Aalst, maar ook vertegenwoordigers van de adviesraden binnen de raad lokale economie (handel & horeca en KMO & industrie), samen met burgemeester Christoph D’haese, schepen voor Lokale Economie Katrien Beulens en de administratie samen aan het bestrijden van de economische crisis op stedelijk vlak. Ook de lokale handelsverenigingen in de Aalsterse deelgemeenten worden niet vergeten en kunnen hun behoeften en verzuchtingen uiteraard melden aan de leden van de taskforce.
UNIZO, Horeca Oost-Vlaanderen afdeling Aalst en de vertegenwoordigers van de adviesraden zijn alvast tevreden dat de stad luistert naar de noodkreten van de ondernemers en zuurstof wil pompen in de lokale economie door het ontwikkelen van een aantal steunmaatregelen, maar ook al nadenkt over de relance. Net als andere steden en gemeenten heeft Aalst immers een aantal hefbomen in handen om de lokale economie te verstreken, denken we maar aan het tijdelijk niet innen van een aantal lokale belastingen, het stimuleren van lokaal winkelhieren, het (her)opstarten van een aantal lokale nuts- en wegeniswerken, het zelf versneld betalen van leveranciers,… In nauw overleg met de stad wordt op dit ogenblik bekeken waarop best kan worden ingezet.