Aalst roept inwoners op om steun uit te spreken voor fair en duurzaam engagement door deelname aan de postkaarten actie “Ik verkies een Faire Gemeente!” Aalst neemt samen met 133 andere Vlaamse gemeenten deel aan de actie “Ik verkies een Faire Gemeente!”. Een initiatief dat vandaag gelanceerd wordt, bij de start van de Week van de Fair Trade. Inwoners van Aalst kunnen zich nu tot en met 15 november uitspreken voor het belang van de titel van hun gemeente als Faire Gemeente. Net als 133 andere Vlaamse gemeenten, neemt ook Aalst deel aan de actie: “Ik Verkies een Faire Gemeente!”. Vanaf vandaag tot en met 15 november kunnen inwoners zich uitspreken voor het belang van de titel van Aalst als “Faire Gemeente”. Inwoners kunnen dit doen door een ondertekende postkaart in de postbus te deponeren in Oxfam Wereldwinkel Aalst. Na 15 november worden die opgehaald, geteld en worden ze op 6 december overhandigd aan het nieuwe gemeentebestuur. En de campagne loopt ook online op www.ikverkieseenfairegemeente.be, waar de inwoners van Aalst eveneens hun stemmen kunnen uitbrengen.
20 jaar nadat de eerste Faire Gemeente de felbegeerde titel binnenhaalde, is deze campagne meer dan ooit nodig. Een veroudering van de trekkersgroepen, besparingen op lokaal mondiaal beleid en een vermeende tegenstelling tussen lokale en internationale solidariteit zijn redenen die het draagvlak voor de Faire Gemeente lijken af te vlakken. Zo gaven bij de laatste editie van de Fair-O-Meter, een zelfevaluatie van hoe goed de Faire Gemeenten scoren op hun engagement, maar liefst 6 gemeenten hun titel terug. Een keuze van het lokale beleid. ‘Een Faire Gemeente worden of blijven, is in de eerste plaats een beleidskeuze’, stelt Bianca De Wolf, coördinator van Faire Gemeente in Vlaanderen. ‘Wil het beleid mee, dan kan ook op de andere criteria rond aankoopbeleid en sensibilisering worden gewerkt’.
Ook Aalst gaf reeds in 2020 de titel terug van ‘Faire Gemeente’. De toenmalige Schepen van Europese en Internationale Samenwerking Karim Van Overmeire gaf volgende redenen: het zou 6 uur duren om alle documenten in te vullen en het toenmalige college wilde inzetten op korte keten en lokale producten. ‘Maar koffiebonen en cacaobonen kunnen hoe dan ook niet in Aalst geteeld worden. Oxfam importeert bovendien rechtstreeks van bij boerencoöperaties in het Zuiden, korte keten dus.’ zegt Hilde Van Woensel, vrijwilliger in Oxfam Wereldwinkel Aalst. ‘We hopen met het volgende bestuur een dialoog te starten zodat fair trade opnieuw past in het duurzame aankoopbeleid van de stad Aalst.’
Hoe kan je deelnemen? In Aalst kan je jouw postkaart deponeren in Oxfam Wereldwinkel Aalst, Molendries 17. Je kan ook je stem online uitbrengen op www.ikverkieseenfairegemeente.be.
Praktische informatie:
Oxfam Wereldwinkel Aalst
Molendries 17
9300 Aalst
Openingsuren:
maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag 14u – 17u
donderdag 14u – 17u
vrijdag 14u – 18u
zaterdag 10u – 17u
zondag gesloten