Zestien laatstejaarsstudenten toegepaste verpleegkunde van het Sint-Augustinus-instituut Aalst, namen gedurende zes weken de zorg voor vijftien patiënten op zich, op de afdeling orthopedie in het ASZ Aalst. De samenwerking tussen het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis en de school kadert binnen het project ‘leerwerkplaats’. Dankzij deze ‘leerwerkplaats’ kregen de studenten een erg realistisch beeld van het professionele leven als verpleegkundige: een totaalpakket waarvoor ze vele competenties nodig hadden. Zo organiseerden de studenten alles wat bij de verpleegkundige zorg van de patiënten komt kijken; zoals administratieve taken rond opname en ontslag, onderzoeken regelen, overleg plegen met artsen en andere zorgverleners binnen het ziekenhuis en nog veel meer.
De studenten verzorgden de patiënten uiteraard onder continue supervisie, begeleiding en coaching door de vaste verpleegkundigen en de docenten van de school. Ze overlegden samen, organiseerden de zorg samen en voerden deze ook uit. Zo leerden ze op elkaar inspelen en samenwerken in echt teamverband.
Gedurende het schooljaar voorafgaand aan de start van het project, kregen de studenten een aangepast lessenpakket. Hierbij kwamen de theoretische aspecten van de orthopedische zorgvrager uitgebreid aan bod. Ze kregen ook bijkomende lessen van de kinesist en orthopedisten van het ziekenhuis. Deze studenten hadden twee inleidende weken achter de rug, waarin ze leerden werken met de computerprogramma’s en alle andere praktische zaken om de zorg op de afdeling onder de knie krijgen. Iets wat ze goed konden gebruiken om zes weken lang de afdeling draaiende te houden.