Studenten dompelen kleuters onder in hedendaagse kunst…

Studenten Odisee kleuters kunst Persregio Dender56 Derdejaarsstudenten kleuteronderwijs van de Odisee hogeschool in Aalst werken creatieve workshops uit voor kleuters in Netwerk/centrum voor hedendaagse kunst in Aalst. Tijdens de kleuter-muzo-dag op dinsdag 13 oktober 2015 werden kleuters uit het Aalsterse door de studenten ondergedompeld in de verschillende muzische domeinen: beeld, muziek, dans en drama. Vertrekpunt voor deze workshops zijn de huidige tentoonstellingen in Netwerk met werk van Karel Breugelmans, Stijn Ank, Siboni en Girauld en Katsutoshi Yuasa. Hedendaagse kunst wordt dikwijls afgedaan als moeilijk en ontoegankelijk. Hedendaagse kunst en kleuters zijn op het eerste zicht dus geen evidente combinatie. “Toch wel!”, aldus Joke Wynant, Nele Decock, Sanne Feryn en Ellen De Decker, de docenten die dit project begeleiden. “Kleuters zijn net minder bevooroordeeld en kijken veel onbevangener naar hedendaagse kunstwerken.

De meerwaarde van de samenwerking met Netwerk is dat de studenten dit ook echt kunnen ervaren. Waar studenten zich bij aanvang van het project soms eerder sceptisch opstellen ten aanzien van hedendaagse kunst ontdekken ze gaandeweg de rijkdom en vele mogelijkheden ervan. “De studenten hebben zich met veel enthousiasme op het project gestort”, vertelt Joke Wynant. “Doordat er momenteel ook Vlaamse kunstenaars tentoonstellen in Netwerk konden studenten persoonlijk contact opnemen en werd op die manier de drempel voor hedendaagse kunst ook voor hen een stuk lager.”

De studenten die met Unvoid, het kunstwerk van Stijn Ank aan de slag gingen, bevestigen dit. “De eerste keer dat wij Unvoid zagen wisten wij niet wat er mee aan te vangen”, vertelt studente Valerie Schepens. “Tijdens een ontmoeting met Stijn Ank gaf hij ons meer inzicht in zijn manier van werken. Zo ontdekten we dat hij dingen opvult om de leegte weer te geven die niemand anders ziet, maar die er wel is. Via onze workshop proberen we dit ook mee te geven aan de kleuters. Zo gaan we bijvoorbeeld hoeken en vlakken in de ruimte vullen met ons eigen lichaam.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *