Student in Aalst voor één jaar of zelfs voor één dag: kortdurende opleidingen Odisee-hogeschool winnen aan populariteit. 45% meer inschrijvingen dan vijf jaar geleden: van bijscholen tot voorbereiden op carrièreswitch. Op vijf jaar tijd ziet hogeschool Odisee het aantal cursisten bij kortdurende opleidingen met 45% stijgen. Het gaat dan om inschrijvingen voor navormingen, studiedagen en postgraduaten. “De trend van levenslang leren bereikt een steeds groter publiek”, klinkt het bij Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren.
Naast het klassieke aanbod aan bachelor- en graduaatsopleidingen, biedt Odisee-hogeschool ook heel wat navormingen, postgraduaten en studiedagen aan – die vallen onder de noemer Odisee Continue. Dat aanbod van permanente vorming wint de laatste jaren aan populariteit, en daar zijn volgens Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee-hogeschool, een aantal verklaringen voor: “Eerst en vooral leven we in een kennismaatschappij waarin het belangrijk is om bij te blijven. Jobs evolueren steeds meer én sneller, bijvoorbeeld onder invloed van technologieën als artificiële intelligentie. Dan is een navorming of studiedag ideaal om enkele vaardigheden aan te scherpen of extra skills te ontwikkelen.”
“Daarnaast merken we een algemene groeiende bewustwording ten opzichte van levenslang leren”, zegt Schoofs. Zo wil de Vlaamse overheid sinds 2021 met het Actieplan Levenslang Leren ‘koers zetten naar een lerend Vlaanderen’. De ambitie is dat 60% van alle werknemers tegen 2030 jaarlijks aan een vorm van levenslang leren doet. “Daar zijn we nog lang niet, maar de stijgende inschrijvingscijfers in ons aanbod permanente vorming stemmen ons wel hoopvol. De overheid zet zelf ook initiatieven op om levenslang leren meer op de kaart te zetten, zoals de online themasessies van ’t Leercollectief. Er is duidelijk een beweging in gang gezet om levenslang leren in Vlaanderen meer op de voorgrond te brengen.”