Sinds 2018 maakt de gemeente Denderleeuw van de strijd tegen domiciliefraude een prioriteit. Dat vertaalt zich ook in de cijfers. In 2019 werden 426 specifieke woonstcontroles uitgevoerd, 134 meer controles dan het jaar er voor. Dit resulteerde in 103 ambtshalve schrappingen uit en 21 ambtshalve inschrijvingen in het bevolkingsregister. De taskforce domiciliefraude werkt hard verder om dit fraudeverschijnsel verder te bestrijden. “We stellen vast dat de voorbije jaren het aantal woonstcontroles dat de wijkagenten verrichten in stijgende lijn gaat. Zo voerden de wijkagenten 1295 controles uit bij mensen die in Denderleeuw kwamen wonen en werden ook de verhuizen binnen de gemeente onderzocht. Daarnaast werden door de gemeentediensten en sociale huisvestings-maatschappijen 426 specifieke controles aangevraagd bij de wijkagenten. Dat zijn er 134 meer dan het jaar er voor.
Deze controles worden vooral aangevraagd wanneer er meldingen of vermoedens zijn van één of andere vorm van fraude of wanneer personen hun verblijfplaats in Denderleeuw vestigden, zonder hiervan aangifte te doen, of vertrokken zijn zonder een adreswijziging aan te vragen”, zegt burgemeester Jo Fonck. “Domiciliefraude is en blijft een prioriteit binnen het beleid. Dat vertaalt zich ook duidelijk in de cijfers. Uiteindelijk besliste het college van burgemeester en schepenen om vorig jaar over te gaan tot 103 ambtshalve schrappingen uit en 21 ambtshalve inschrijvingen in het bevolkingsregister.”
“Wanneer we merken dat een gezin probeert om een sociaal voordeel te verkrijgen door zich wel of niet in te schrijven en wanneer uit controle blijkt dat deze inschrijving niet correct is, kunnen de personen ambtshalve worden ingeschreven of geschrapt worden uit het bevolkingsregister. Na een ambtshalve inschrijving kunnen verschillende overheidsinstanties de onrechtmatig verkregen sociale voordelen terugvorderen”, legt schepen Sofie Renders uit.
“Vaak wordt er door de politie ook nog een proces verbaal domiciliefraude opgemaakt, wat er voor zorgt dat de betrokkenen ook strafrechtelijk kunnen vervolgd worden. Wanneer je feitelijke verblijfplaats niet overeenkomt met je officiële verblijfplaats loop je het risico om zowel administratief als strafrechtelijk gesanctioneerd te worden. De gemeente blijft in samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen en de politie hard werken om dit fraudeverschijnsel te bestrijden”, besluit burgemeester Fonck.