Strijd om titel winnaar Hotel en Toerisme goed op gang…

Deelnemers National hotel en toerisme wedstrijd Technigo Aalst Persregio DenderOp ludieke manier “Ik trap het af!” gaf Herman Siebens, de Belgische voorzitter van AEHT, vanochtend het startschot van de ‘Nationale Hotel en Toerisme wedstrijd – AEHT PALM Trophy 2016′ in TechniGO! hotelschool Aalst. Achttien scholen uit heel Vlaanderen strijden vandaag enmorgen om de hoofdprijs van 3500 euro voor hotel, geschonken door PALM Belgian Craft Brewers en 1200 euro voor toerisme, geschonken door Toerisme Vlaanderen. Twee andere scholen krijgen een originaliteitsprijs, geschonken door de VLAM en Reizen Muylaert. L’Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme, kortweg AEHT, het Europese netwerk van hotel- en toerismescholen, telt meer dan vierhonderd leden uit veertig landen. Jaarlijks organiseert telkens een andere hotelschool een Europees treffen, waarop zo’n vijfhonderd leerlingen uit de laatste jaren secundair onderwijs in verschillende competities met elkaar wedijveren. De Europese wedstrijd gaat vooraf aan de internationale competitie die in 2017 zal georganiseerd worden in het casino van Oostende.

Sinds 2011 organiseren de Vlaamse hotel- en toerismescholen een wedstrijd op nationaal niveau. De eerste editie vond plaats in de Hotelschool van Hasselt, gevolgd door Ter Duinen (Koksijde), PIVA (Antwerpen) en VTI Spijker (Hoogstraten). In 2015 organiseerde de hotelschool van Mechelen het evenement, dat kon rekenen op veel belangstelling. Dit jaar zijn de TechniGO! hotelschool samen met Dé Handelsschool van Aalst de gastheren van dienst. De andere deelnemende scholen zijn afkomstig uit heel Vlaanderen, van De Panne tot Hasselt. In totaal gaan dertien scholen de uitdaging aan, twaalf in de categorie hotel, zes nemen bijkomend in de categorie toerisme de handschoen op. De scholen vaardigen telkens twee leerlingen af om hun eer te verdedigen.

TechniGO! komt niet onvoorbereid op het strijdtoneel. In enkele voorbereidende sessies werden de leerlingen warm gemaakt en geselecteerd voor de wedstrijd. Zo brachten de leerlingen van Hotel een bezoek aan het bedrijf Stal Blockeel in Oudenaarde, een familiebedrijf dat Belgisch witblauw kweekt, en mochten ze een dag mee op een Nieuwpoortse vissersboot. Na het vissersbootavontuur volgden de jonge talenten een workshop ‘vis fileren’. Het programma van de tweedaagse wedstrijd is goed gevuld. Vandaag werken de leerlingen hotel aan de voorbereidingen van de gastronomische lunch. Het culinaire thema draait rond streekproducten als konijn, hondshaai, Belgisch wit-blauw rundsvlees en jonagold appel. De leerlingen van toerisme richten hun aandacht op de stad Aalst. De begeleidende leraren volgen een workshop ‘Hopsession’, gegeven door Bert Buggenhoudt, meestertapper van brouwerij PALM.

Morgen vrijdag 26 februari bereiden de keukenteams hun gastronomische lunch die zal beoordeeld worden door een deskundige jury. Onder andere Nicky Cuppens, topchef in restaurant ‘Divin By Sepi’, en andere topchefs zijn uitgenodigd. De toerismeleerlingen zullen ook op hun beurt geëvalueerd worden terwijl ze als stadsgidsen enkele typische Aalsterse onderwerpen bewieroken.

In de namiddag worden de winnaars bekend gemaakt. Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts, zal hoogstpersoonlijk de prijzen aan de winnaars overhandigen. Met de geldprijs, geschonken door Palm Belgian Craft Brewers en Toerisme Vlaanderen, kunnen de laureaten deelnemen aan de Europese wedstrijd die later dit jaar plaats vindt in Londen. Er worden ook nog twee originaliteitsprijzen uitgereikt alsook een prijs door de burgemeester van de stad Aalst aan het deelnemende team dat het best de toeristische troeven van de stad in de kijker zet.

(Foto: Kim Vanden Berge)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *