Alle inwoners van Erpe-Mere passen met zijn allen gezamenlijk 300.000 euro per jaar in, voor het onderhoud van de kerken en de pastorijen in hun gemeente. In 2022 moest de gemeente zelfs bijna 550.000 euro bijpassen! Erpe-Mere telt 8 kerken en elke deelgemeente heeft ook een pastorij. Stuk voor stuk waardevol erfgoed. Net daarom dat STERK! aandringt om na te denken over een nieuwe rol voor onze kerken. De tijd dat onze kerken de wekelijkse ontmoetingsplek waren voor vele inwoners ligt achter ons maar er zijn zoveel fantastische voorbeelden waarbij dit waardevol erfgoed opnieuw een centrale rol gaat spelen binnen de dorpsgemeenschap. Deze gebouwen lenen zich namelijk tot zoveel meer: cultuur, sport, jeugd, kunst, zorgwonen, onderwijs,…
Als je weet dat de belastingbetaler elke maand 25.000 euro moet betalen voor het onderhoud van deze gebouwen, dan is deze situatie onhoudbaar geworden. Op 5 jaar tijd betaalde onze gemeente meer dan 1,5 miljoen euro voor gebouwen die nog amper gebruikt worden. Onze kerken verdienen beter. In Aalst werd zonet nog de Heilig Hartkerk aangekocht door een lokale ondernemer (uit de Heilig Hartwijk zelf) en omgevormd tot ‘Holy Art’. Een plek voor cultuur, theater, recepties, etentjes,… In Herzele worden 5 van de 8 kerken herbestemd. Vlaanderen telt zo veel inspirerende voorbeelden.
Ook in Erpe-Mere moeten we nu concrete stappen zetten. Wat STERK! al sinds de start van de legislatuur vraagt, is om een objectieve studie te laten opmaken, zodat we weten welke kerken in aanmerking komen voor herbestemming. Een online bevraging van STERK! toont dat 92% van de stemmers vindt dat er ook in Erpe-Mere ruimte is voor de herbestemming van kerken. Ondanks dat de meerderheid geen gehoor had naar dergelijke studies, volgt zij nu de lijn van STERK! en werd SOLVA aangesteld om een kerkenbeleidsplan uit te werken inclusief een plan van aanpak voor herbestemming van de kerken van Erondegem, Aaigem en Vlekkem.
“We worden echter niet graag met een kluitje het riet ingestuurd” stelt STERK!, “We zullen dit proces op de voet blijven volgen omdat ons waardvol erfgoed beter verdient.”. Onze gemeenten krijgen indien ze dit wensen enorm véél (financiële) ondersteuning van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Bouwmeester. Waarop wachten we om een positief project uit te werken?