Op de vroegere site van Confectie Gobert in Bambrugge wil een projectontwikkelaar alweer 36 bedrijfsunits bouwen die ontsloten worden via de reeds verzadigde Oudenaardsesteenweg. En dit terwijl de site De Swaef op diezelfde steenweg nog niet eens afgewerkt is. Enorm veel inwoners uit Erpe-Mere stellen zich vragen bij de aanhoudende bouwwoede in onze groene gemeente. Zeker wanneer een volledig ingesloten binnengebied volgebouwd dreigt te worden. Dat ook deze site echter volgebouwd zou worden, stond echter in de sterren geschreven. De site staat op het gewestplan ingekleurd als “gebied voor ambachtelijke bedrijven en gebied voor kleine en middelgrote ondernemingen”. Los van dit specifieke dossier, stelt STERK! zich de vraag waarom er steeds achter de feiten aan gehold wordt?
Waarom werkt ons gemeentebestuur niet proactief, zodat een ontwikkelaar niet steeds voor verrassingen kan zorgen? Maar ook zodat de ontwikkelaar op voorhand weet binnen welke normen hij zal moeten werken. Dit kan gewoon door het opmaken van een ‘Ruimtelijk Uitvoeringsplan’. Door het proactief opmaken van zo een RUP kan de gemeente in alle rust in overleg gaan met haar inwoners om tot een gedragen project te komen. “De ontwikkelaar die zich later zou aanbieden weet dan exact wat wel of niet vergunbaar is,” zegt Jeroen Verhoeven, lid GECORO voor STERK!.
De logica zelve. STERK! vraagt de meerderheid om een onderzoek te doen naar alle KMO- en industriezones die potentieel verstorend zouden kunnen werken (ingesloten in woongebied, aan natuurgebied, aan reeds verzadigde weg,…). Voor die problematische sites maakt de gemeente dan een RUP waarin haar visie al verwerkt zit. Dan weet de ontwikkelaar waar hij aan toe is en weet de gemeente én de burger wat ze mogen verwachten in hun buurt. Een win-win-win voor alle partijen! Proactief werken, transparantie én burgerparticipatie. “Mogen we dit aub van CD&V en N-VA verwachten?,” vraagt Reinout Janssens als raadslid voor STERK!