De commissie die het gemeentebestuur adviseert over de vergunning voor grote bouwprojecten binnen Erpe-Mere, blijkt doordrongen te zijn van onwettige politieke belangenvermenging. Deze gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) moet politiek onafhankelijk zijn. De onafhankelijkheid is wettelijk verankerd en is cruciaal voor de correcte werking van de GECORO. Dat in Erpe-Mere de voorzitter van deze “onafhankelijke” commissie tegelijk de politieke voorzitter is van CD&V, de grootste meerderheidspartij, is te gek voor woorden. Dit is ongezien in Vlaanderen en zelfs de VVSG noemt dit deontologisch ongepast. Het is echter de farce die zich bij vorige commissie afspeelde die puur machtsmisbruik en onwettige politieke inmenging is.
Hoewel gemeenteraadsleden niet aanwezig mogen zijn tijdens de beraadslaging van de commissie bleken twee gemeenteraadsleden uit de meerderheid toch aanwezig. Meer nog, minstens één van die aanwezige politici, de heer Hedwig Redant, is rechtstreeks betrokken bij het bouwproject van La Lorraine, waarover de commissie advies moest geven! Dat is niets minder dan belangenvermenging en absoluut in strijd met het Besluit van de Vlaamse Regering. Om het dossier extra pijnlijk te maken bleek ook de afgevaardigde van de CD&V fractie aanwezig bij de advisering. Partijvoorzitter van CD&V, gemeenteraadslid van CD&V, fractie-afgevaardigde van CD&V, gemeenteraadslid van LEF (betrokken partij én toekomstig kartelpartner van CD&V). Hoe kon deze commissie een onafhankelijk advies geven?
Dat de voorzitter van de GECORO de aanwezige politici niet vroeg de zaal te verlaten is een zware deontologische fout en een duidelijk signaal van partijdigheid. Door deze politieke belangenvermenging is het advies van vorige GECORO over het bouwproject van La Lorraine de facto onwettig. STERK! eist dan ook dat de voorzitter zijn verantwoordelijkheid opneemt, dat de adviescommissie opnieuw samenkomt én dat er een onderzoek komt naar de aanwezigheid van gemeenteraadslid Redant bij de advisering. Over deze wantoestand werd door STERK! een klacht ingediend bij de Vlaamse overheid.