Steden en gemeenten in onze regio planten ‘vredesboom’…

Zowat in alle steden en gemeenten in de Denderstreek gaat men tijdens het komende weekend (zondag 11 november), exact 100 jaar na het neerleggen van de wapens na de Groote Oorlog van 14-18, een vredesboom aanplanten. Dit zal ook het geval zijn in Lede en Haaltert. Uit dankbaarheid en als blijvende getuigenis plant men in Lede tijdens een korte plechtigheid een vredesboom aan het kerkhof van Lede. Dit zal doorgaan om 10.30 uur. De klaproos blijft het symbool bij uitstek van de gruwel van de Groote Oorlog. Daarom deelt men aan alle aanwezigen klaprooszaad uit. Op die manier kan iedereen in zijn eigen omgeving een symbool van vrede, maar ook geloof in de veerkracht van de natuur uitdragen.

In Haaltert plant men ook een vredesboom aan. Dit zal gebeuren om 11.45 uur op het grasperk van het Alfred Noteboomplein (Kerkskenhoek – Hoogstraat), naast het memoriaal opgedragen ter herinnering aan de 60ste verjaardag van de bevrijding van Groot-Haaltert. De gemeente Haaltert koos ervoor om een zomereik te planten.

In Aalst wordt de vredesboom geplant om 11.00 uur, op een daarvoor voorziene plek voor het Administratief Centrum t.h.v. het Werfplein. Met het project ‘Taking care of Flanders Fields’ herdenkt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden de wereld in een wurggreep hield. Ze leggen de link naar het belang van de natuur in tijden van oorlog, hoe die natuur de oorlog overleeft en zelfs nieuwe kansen biedt. Sinds mensenheugenis worden getuigenbomen geplant om te herinneren. Een klassieker is de geboorteboom, maar ook vredesbomen zijn daarvan stille getuigen. Dit herdenkingsproject richt zich vooral naar de toekomst: een toekomst zonder oorlog.
Een vredesboom in elke gemeente vereeuwigt die vredesgedachte. In Aalst koos men ervoor een winterlinde te planten.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *