Deze ochtend stelden schepen Van Overmeire en schepen De Brouwer, samen met de medewerkers van het Stedelijk Museum Aalst en het Stadsarchief Aalst, de nieuwe zakagenda 2018 voor. Net als vorig jaar is er voor 2018 weer een Aalsterse zakagenda die boordevol staat met allerlei weetjes over de geschiedenis van Aalst en haar deelgemeenten. Je vindt er ook de belangrijkste activiteiten en initiatieven in verband met erfgoed en het museum in terug. De agenda wordt voor 1 euro te koop aangeboden tijdens Aalst Twinkelt op 8 december en vanaf 9 december in ’t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst en bij dienst Toerisme. “Er werden in het totaal 5 000 exemplaren van de agenda gedrukt,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire. “We bieden hem aan voor 1 euro. Het is opnieuw een hebbeding dat elke fiere Aalstenaar ongetwijfeld zal willen hebben. Maar op is op, het is dus een kwestie van er tijdig eentje op de kop te kunnen tikken.”
De klassiekers als Carnaval en Cirk! staan natuurlijk in de agenda vermeld. Aalst zet de schijnwerpers op de 30ste verjaardag van CC De Werf en op Valerius De Saedeleer, wiens 150ste geboortedag in 2017 al werd herdacht. In 2018 eert het Stedelijk Museum De Saedeleer met een tentoonstelling van zijn werk toen hij als oorlogsvluchteling in Wales verbleef. 2018 staat ook voor de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In deze agenda staan allerlei weetjes over deze bewogen tijd. De vijftien monumenten en gedenkplaten in onze stad die ons herinneren aan deze periode, zullen tegen 11 november 2018 gerestaureerd en opgefrist zijn.
In de zomer van 2018 opent Utopia de deuren. Dit nieuwe complex biedt onderdak aan de Academie voor Podiumkunsten en aan de hoofdbibliotheek. Utopia wil ook de huiskamer van alle Aalstenaars zijn. Zoals er in elke living foto’s hangen van familieleden en voorouders schenkt Utopia aandacht aan belangrijke figuren uit ons verleden: Iwein van Aalst, Dirk Martens, Pieter Daens, Louis Paul Boon, Stephan De Jonghe… maar natuurlijk ook de Zwarte Zusters en de pupillen die eerder de site bewoonden.
De restauratie van de Sint-Martinuskerk gaat ondertussen onverminderd verder. Sint-Martinus is niet alleen de hoofdkerk van de katholieke gemeenschap, maar het gebouw is voor alle Aalstenaars een schitterend monument vol getuigenissen over de geschiedenis van Aalst. De agenda’s kosten 1 euro per stuk. Ze kunnen vanaf vrijdagavond 8 december gekocht worden op Aalst Twinkelt (Grote Markt) en vanaf zaterdag 9 december aan de balie van ’t Gasthuys -Stedelijk Museum en de dienst Toerisme.