Stalen van bloedafnames bij ASZ voortaan vervoerd per fiets…

Sinds kort rijden laboranten van het A.S.Z. rond met de fiets door het centrum van Aalst om bloedafnames aan huis te doen. Dit is beter voor het milieu, voor de gezondheid van de medewerkers en voor het budget. Daarbovenop bespaart het heel wat tijd in het verkeer, enkel voordelen dus. Dit initiatief werd opgestart omwille van tijdsbesparing én duurzaamheid Dr. Tania Bril, drijvende kracht achter het initiatief legt uit: “Bloedafnames aan huis doen we al een hele tijd, voornamelijk voor patiënten die minder mobiel of verzwakt zijn en zich zelf niet gemakkelijk kunnen verplaatsen naar de huisarts of het ziekenhuis. Daarnaast gaan we bijvoorbeeld ook langs in rusthuizen en instellingen. We merkten echter de laatste jaren dat het ons steeds meer tijd kostte om door het centrum van Aalst te rijden met de wagen. De files nemen overal toe, ook hier, er zijn vaak grote wegenwerken met bijhorende omleidingen en sinds het circulatieplan in Aalst is ingevoerd, is het nog tijdrovender geworden. Tel daarbij nog eens de tijd die je nodig hebt om een parkeerplaats te vinden en je begrijpt waarom we op zoek gingen naar een alternatief.”

De nieuwe fiets is een extra vervoersmiddel om patiënten nog sneller te kunnen helpen Een twaalftal medewerkers zorgt bij het A.S.Z. volgens een beurtsysteem dagelijks voor bloedafnames aan huis. Iedereen die dat wil, kan voortaan dus ook met de fiets op pad. De bedoeling is om dit – zolang de weersomstandigheden het toelaten – het hele jaar door te blijven doen. Evi Staels, hooflaborant, legt uit: “Vroeger konden we soms niet iedereen de dag zelf bedienen omdat we vastzaten aan de beperking van onze vier auto’s. Daar komt de fiets nu bovenop, wat ons meer ruimte geeft in de planning. We hebben even moeten wachten op de levering van onze fiets maar hierdoor hadden we in tussentijd wel al grondig onze voorbereidingen kunnen doen. Zodra we de fiets in ontvangst mochten nemen, zijn we er dan ook meteen mee aan de slag gegaan.”

Efficiënt op pad dankzij handige app Om deze planning zo efficiënt mogelijk te maken, heeft het team een heel handige app. In dit programma kan de hoofdlaborant aangeven wie wanneer met welk voertuig de baan zal opgaan (één van de vier wagens of de fiets). Per patiënt werken ze ook met symbooltjes om bijvoorbeeld aan te geven of het een afname aan huis is of in een instelling; of de patiënt al dan niet nuchter moet zijn, enz. Elke auto heeft een vaste gsm van het werk waar de app op staat, zo ook voor de fiets. Daarop ziet elke medewerker zijn of haar eigen “priklijst”. Wanneer de bloedafname bij de patiënt gebeurd is, scant de medewerker de unieke barcode op de afgenomen tubes met de gsm en gaat de patiënt van de to do-lijst af. Daarnaast zit er in de app voor elke patiënt een bijhorend telefoonnummer en adres met een directe link naar Waze en Google maps.

De fiets is elektrisch en heeft zowel vooraan als achteraan opbergruimte. Zo kan er een grote koeltas op bewaard worden om de stalen in de beste omstandigheden te bewaren. Alles kan ook goed afgesloten en vergrendeld worden. Er is heel specifiek gekozen voor een fiets die de nodige ruimte heeft om koeltassen mee te nemen maar toch wendbaar is om in kleinere baantjes te rijden.

Uitbreiding van het aantal fietsen in de toekomst zeker niet uitgesloten Dr. Tania Bril: “Patiënten die zien dat we met de fiets tot bij hen komen, zijn meestal aangenaam verrast en ook onze medewerkers zijn heel blij met deze mogelijkheid. We zijn nu gestart met één fiets maar als we zien dat het goed werkt, kan dat in de toekomst zeker nog uitgebreid worden. Ook naar de fusie met het OLV toe, is het de bedoeling deze mogelijkheid verder te zetten en eventueel nog uit te breiden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *