Stad Ninove legt goede cijfers voor…

Ondanks een forse investeringsenveloppe van 50 miljoen Euro blijft Stad Ninove op lange termijn financieel gezond. De autofinancieringsmarge, het getal dat weergeeft of de stad ook op lange termijn haar budgettaire verplichtingen kan nakomen, moet op het einde van 2019 groter zijn dan 0. Voor Ninove is dat getal begroot op 1,36 miljoen Euro. “Dat wil zeggen dat de stad marge heeft om eventuele onverwachte investeringen toch te realiseren en dat ook het volgende stadsbestuur zeker de nodige marge blijft hebben om verder beleid te voeren,” benadrukt Schepen van Financiën Paul De Schepper, “De schulden van de stad zullen in 2019 minder dan 500 Euro per inwoner bedragen. Dit is minder dan de helft van vergelijkbare steden. Globaal zijn de Ninoofse cijfers overigens uitstekend in vergelijking met andere steden.”

Kleine besparingen op het werkingsbudget, de invoering van een 38-urenweek voor het stadspersoneel en de integratie van diverse diensten moeten langs uitgavenzijde de kosten onder controle houden. “De kwaliteit van de dienstverlening zal daardoor niet verminderen,” verduidelijkt De Schepper, tevens schepen van Personeel, “De dienstverlening wordt verder uitgebouwd, onder meer door een avondopening van de stadsdiensten op donderdag tot 20.00 uur. Op die manier willen we toegankelijker worden voor mensen die werken.”

Nieuwe inkomsten vond de stad voornamelijk in de invoering van een reeks retributies en belastingen die in andere steden al jaren gangbaar zijn. Zo moet een nieuwe belasting op reclamedrukwerk behoorlijk wat geld in het laatje brengen. Voor de burger is er sprake van een bijzonder beperkte lastenverhoging. Aan de personenbelasting en de opcentiemen wordt immers niet geraakt. Wel worden een aantal retributies op het niveau van vergelijkbare steden gebracht. “Alles bij elkaar geteld komt die verhoging voor de burger neer op een bedrag van 150.000 Euro of gemiddeld slechts 4 Euro per Ninovieter per jaar,” vertelt De Schepper.

Burgemeester Casteur is tevreden over de cijfers: “De stad kan de noodzakelijke investeringen doen, zonder aan de koopkracht van de inwoners te raken.”

(Foto/Tekst: Claudia Van den Houte)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *