Dankzij het project NinoMundo mag de stad Ninove zich nu gelukkige prijzen om ook dit jaar weer in de prijzen te vallen voor hun inzet omtrent de ‘mondiale uitdagingen’ die ze aangingen. Voor de tweede maal op rij organiseerde de Provincie Oost-Vlaanderen de campagne ’10 mondiale uitdagingen’. Deze keer gingen negen Oost-Vlaamse steden en gemeenten de 10 uitdagingen aan. Elk van die uitdagingen zet het belang van mondiale solidariteit en samenwerking op lokaal vlak in de kijker. “Via de campagne zijn we erin geslaagd het lokaal mondiaal beleid in Oost-Vlaanderen in de kijker te zetten. De afgelopen twee jaar hebben in totaal 23 Oost-Vlaamse steden en gemeenten de 10 mondiale uitdagingen op een creatieve manier volbracht. Zo realiseerden sommige besturen een structurele verankering rond hun duurzaam aankoopbeleid. Sommige namen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) op in de beleidscyclus of communiceerden rond lokaal mondiaal beleid via het gemeentelijk infoblad,” zegt Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid.
Eind 2022 hadden acht van de negen lokale besturen alle uitdagingen tot een goed einde gebracht: Beveren, Buggenhout, Gent, Lievegem, Lokeren, Ninove, Sint-Gillis-Waas en Zottegem. Daarbovenop engageerden vier enthousiaste lokale besturen – die tijdens de eerste campagneronde in 2021 de 10 al hadden volbracht – zich in 2022 voor een 11e mondiale uitdaging! Het ging om De Pinte, Nazareth, Sint-Niklaas en Wachtebeke. De Provincie zette deze steden en gemeenten op 28 februari in de bloemetjes.
Bij de acht laureaten die in 2022 hun opdrachten tot een goed einde brachten, bevindt zich ook Ninove. De stad kreeg één jaar de tijd om de 10 uitdagingen tot een goed einde te brengen. In Ninove stonden fairtrade, korte keten en dus duurzame consumptie in de kijker tijdens het jaarlijkse multicultureel feest NinoMundo. NinoMundo verhuisde voor het eerst naar de Donderdagen, en bereikte zo een nog breder publiek dat kon proeven van de kookkunsten van de verschillende Ninoofse gemeenschappen, en meer te weten kon komen over duurzaamheid, FairTrade, korte keten en SDG’s (Sustainable Development Goals). Het eigen mondiaal beleid werd voor het stadspersoneel zichtbaar via een proevertjesactie van Oxfam Wereldwinkel op het personeelsfeest in juni. De Week van de Fair Trade werd in Ninove een volledige maand met aandacht voor mondiale solidariteit. Er werd een breed programma uitgewerkt met o.a. film, themastanden in de bib en een digitale vertelkiosk. In december werden de 10 uitdagingen afgesloten met faire sint chocolade voor het stadspersoneel.
De gelauwerde gemeenten ontvangen een korting van 1.000 euro op trajecten aangeboden in het kader van het Omgevingscontract met de provincie Oost-Vlaanderen. Daar kunnen gemeenten intekenen op een breed aanbod van diensten en projecten in het kader van milieu, omgeving, klimaat, natuur, mobiliteit, landbouw, economie, …
Van de 15 lokale besturen die deelnamen aan de eerste campagneronde in 2021, gingen er vier voor een elfde uitdaging in 2022. Ze organiseerden een activiteit waarin de vijf pijlers van ‘Agenda 2030’ (de internationale agenda rond duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties) aan bod kwamen: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Dit mondde uit in een globaal duurzaamheidsevent, een mondiale Dag van het Park, een talencafé met wereldwinkelbar en een werelds lentefestival.